Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. november 2004 kl 20.10 Profil: I spranget etter Nurejev

Det tjuende århundres største danser

Rudolf Nurejev – en gudbenådet danser i 30 år
Rudolf Nurejev – en gudbenådet danser i 30 år
I Tartarenes land, hvor han er fra, betyr Nurejev "solstråle", og det er vel ingen som har illuminert det tjuende århundres ballett på samme måte som Rudolf Nurejev (1938-1993). Ti år etter hans død forsøker programmet å fange opp arven etter Nurejev når det gjelder moderne ballett.

Vi møter den nye Nurejev-generasjonen, og får høre hva de mener om mesteren som fremdeles er en stor inspirasjonskilde for dem. Sammen med Grégoire, en ung elev ved ballettskolen ved operaen i Paris, møter vi koreografer og dansere: Maurice Béjart, Kadel Belarbi, Clairemarie Osta og Manuel Legris.

Alle sammen kjente Nurejev og arbeidet med ham, og de gjenoppliver den spesielle auraen som var rundt denne gudbenådede danseren.

Rudolf Nurejev
Rudolf Nurejevs historie kunne vært tatt ut av en roman. Han var en tartargutt, født på et tog, begynte å danse ballett altfor sent, kjempet seg fram til priser og stjernestatus, unnslapp KGB og fant friheten i Paris. Dessuten valgte verdens mest berømte ballerina, Dame Margot Fonteyn, Nurejev som partner, til tross for at hun var tyve år eldre enn ham.

Etter at han kom til Paris, var den første forestillingen han var med i en overlesset oppsetning av "Tornerose" med ensemblet Ballet de Marquis de Cuevas. Men det var i London sammen med The Royal Ballet, og særlig hans første opptreden i "Giselle" med Margot Fonteyn, som ga Rudolf Nurejev rykte som en stor ballettdanser, så vel som en stor stjerne i media.

I nesten 30 år danset Nurejev uavbrutt, hvor som helst og overalt. Hans lidenskap når det gjaldt å opptre var uten grenser, og han drev seg selv hardere enn noen annen ballettdanser ville ha gjort. Til slutt satte dette sine spor, både på kropp og teknikk, og Nurejevs siste turneer var en skuffelse for hans beundrere.

Men for Nurejev kunne det ikke være annerledes. Viljestyrken som fikk ham til å fortsette når det egentlig var slutt, var den samme som gjorde ham til danser da han først startet.

Innkjøpt dokumentar (2003)
Regi: Attilio Cossu
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78