Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 16. februar 2010 kl 20.45 Fjas og fakta om å finne den rette

Kunsten å date

Det finnes en kaotisk verden der ute av unge og gamle mennesker på jakt etter en partner. Magasiner, tv-program, Internett er fulle av tilbud om en ny date. I denne britiske dokumentaren møter vi noen av dem som organiserer de moderne møteplassene og har gått inn i sjekkingens psykologi.

Fenomenet dating blir grundig behandlet i denne morsomme og livlige filmen. Et stort antall single mennesker jakter stadig på stevnemøter og nye relasjoner, men sjekkemarkedet kan virke stort og kaotisk. Mange vet heller ikke hva de jakter på, og dette forklarer de mange bekymringene som eksisterer. For når alt kommer til alt er det å finne en kjæreste noe av viktigste i livet for mange mennesker.

Nettdating
En viktig faktor har endret dating-fenomenet fundamentalt de siste 10-15 årene: Internett. Internettet er en ny arena for å finne noen gå på date med, og de mange nettstedene åpner også muligheter for alle med spesifiserte preferanser eller snåle utgangspunkt.

Lavalife er et populært nettsted for folk som søker både enkeltdater, faste forhold og intime forbindelser, og vi følger noen av dem som har profil på nettstedet.

Vi møter også Neil Warren som etablerte Lavalife. Han forklarer suksessen med at forhold i hovedsak baserer seg på kompatibilitet mellom mennesker. Hans selskap har utviklet et laboratorium som studerer forhold og relasjoner med både breddeperspektiv og nærfokus, og vi får innblikk i deres metoder når de studerer ulike utgangspunkt for dating.

Kjærlighetens kjemi
Vi møter også Helen Fisher, som studerer kjærligheten mellom mennesker i et kjemisk perspektiv. Hvis det kun handler om kompatibilitet, hva er det da som gjør at man opplever de helt spesielle kriblingene i magen med noen mennesker? Hun har blant annet laget et spørreskjema for Chemistry.com som belyser hennes forskning, og hun gir en demonstrasjon av hvordan kroppsspråket ofte danner seg et førsteinntrykk av en potensiell kjærlighetsrelasjon i løpet av de tre første minuttene av et møte.

Sjekketips og flørtekurs
Dating og metoder for å etablere nye relasjoner blir belyst av forfatteren av sjekkeboka "The Game", oppfinneren av fenomenet "Speed dating" og en ekte forføringsguru. I tillegg reiser vi til Singapore, der det er utviklet flørtekurs for single. Dette skjer i regi av regjeringen for å for å fremme landets befolkningsutvikting. Det blir også en tur innom The Matchmaking Institute i New York, hvor matchmakere fra hele verden lærer sin virke.

Alt dette, kombinert med en rekke konkrete råd for hva som fungerer og ikke i moderne dating, kan komme godt med, både for single og etablerte.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar
Produsert av Fireworks Entertainment /Canwest International
Original tittel: Dating Confidential
Produsent og regi: Alan Burke
Norske kommentarer ved Mona Grenne
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716/ 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900