Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. oktober 2004 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Samtidskultur for enhver smak

Marte Spurkland tar seerne med på oppdagelsesferd i samtidskulturen. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Marte Spurkland tar seerne med på oppdagelsesferd i samtidskulturen. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Det blir en variert høstmeny fra Safari i kveld. På menyen finner vi trusedesign, kinetisk kunst , grafitti og pianisten Håkon Austbø som feirer 40 år ved flygelet i samtidsmusikkens tjeneste.

Det selges om lag 20 millioner truser i Norge, men kun 50 av dem er spesialdesignet. Finnes det virkelig ikke et større marked for trusedesign i et land med over to millioner kvinner?

Kunstferdige truser
Reporter Charlotte Thiis-Evensen har møtt Ida Gullhav, som er nyutdannet klesdesigner fra Kunst og håndversskolen og har undertøy som sin spesialitet. Hun produserer egenartede bher og truser både til salg i butikken "Pikene bak slottet" og direkte til kundene.

Materialene henter Gullhav ofte fra butikker som selger brukte klær. Hun syr det gamle på nytt, og tryller dermed fram ny produkter. Men finnes det et marked for designundertøy i Norge, og hvem er kundene som kjøper det?

Skulpturer i bevegelse
Kinetisk kunst blir ofte omtalt som bevegelseskunst, og kan være både kunstverk som gir inntrykk av bevegelse, og kunstverk som er i bevegelse mekanisk. Sharmanka, som er russisk og betyr lirekasse, er et samarbeid mellom skulptøren Eduard Bersudsky og teaterregissøren Tatiana Jakovskaya.

De kaller det kinetisk teater, altså at man kan se bevegelse og dynamikk med lys, skygge og musikk som virkemidler. Bersudsky har skapt en verden utenom det vanlige, og reporter Tina Waldø-Jensen drar til Glasgow for å finne ut akkurat hva de mener med kinetisk teater.

Lovlig grafitti
Nulltoleranselinja mot grafitti som ble innført i løpet av 90-årene, har gjort det vanskelig for grafittiartister å utfolde og utvikle seg, hvis man da ikke velger å gjøre det i lovlige former. Mange av de siste ti-årenes artister har tatt med seg grafittien bort fra gata og inn i nye miljøer. Utstilt som kunst på gallerier, utsmykning i private og offentlige rom og som virkemiddel i utforming av reklame har grafittien inntatt en ny og lovlig arena. Men når man temmer ulovlig kunst, mister den da ikke noe av sin opprinnelige essens?

Marte Spurkland har møtt det unge kunstnerparet Cecilie Marud Barstad og Gilles Jourdan i London. De bor sammen, deler studio, jobber sammen og har i fellesskap funnet fram til sin form for grafitti- og gatekunst – som de faktisk klarer å leve av.

40 år ved flygelet
På et loft utenfor Amsterdam sitter pianisten Håkon Austbø og gjør status etter en flere tiårs karriere. Reporter Marit Christina Lie har møtt pianisten fra Kongsberg på loftet i sitt eget hus, i hagen hans og blant elevene hans i Nederland. Hva tenker han selv om sin egen karriere?

Om Safari
Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. Tidligere har redaksjonen konsentrert seg om den internasjonale kunstverdenen, men i høst skal de også studere hva som skjer innenfor Norges grenser.

Det blir videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet. Neste vår får vi et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka, og Safari vil følge utbyggingen nøye gjennom høsten.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Sendes også i Nett-TV.