Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. januar 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Moskusøya

Urtidsdyret på Ryøya

Plukking av ull fra en bedøvd moskusku på Ryøya ved Tromsø. Ullen er meget verdifull. (Foto: Halvard Jakobsen, NRK)
Plukking av ull fra en bedøvd moskusku på Ryøya ved Tromsø. Ullen er meget verdifull. (Foto: Halvard Jakobsen, NRK)
På en liten øy, midt i trangeste skipsleia sør for Tromsø, beiter en flokk på 20 moskus. Hvordan kan det være mulig? Moskusen forsvant fra Skandinavia og Europa under siste istid, for 10 000 år siden...

Men hver dag står turistene langs rekka på Hurtigruten og speider mot Ryøya, og er de heldige, kan de få et glimt av urtidsdyret som en gang levde sammen med mammut-elefanten.

En vill ide
Historien om hvordan moskusen har havnet på Ryøya ved Tromsø startet som en idé hos en stortingsrepresentant fra Troms, og fortsatte i Fairbanks, Alaska i 1968. Den er til og med dokumentert på film, og i hovedrollen selveste Erik Bye. Han var da programleder for NRKs storsatsing "Idébanken".

Ideen var å hente moskus til Troms for å satse på dyrene som alternative husdyr på nedlagte gårdsbruk i Nord-Norge. Ideen var såpass vill at det måtte gå galt. Men moskusen lever fortsatt i Troms. Ikke som husdyr, men som forskningsobjekter og en sjelden synlig attraksjon for turister.

Moskuseventyret
Dette er et uvanlig naturprogram. Det begynner med Erik Bye som svinger med seksløperen på en saloon i Alaska, omgitt av sparkepiker og honky tonk pianomusikk. Via en moskusfarm i Alaska er vi med på kaia i Sjøvegan i Troms når ishavsskuta "Harmoni" kommer med sin dyrebare last med moskuskalver, hentet på Øst-Grønland.

Det nordnorske landbruket skulle få en ny giv. Etter få år er imidlertid optimismen borte. Moskusfarmen som ble anlagt i Bardu, må nedlegges. Dyrene plages av sykdom og mange dør. Og verst av alt, en moskusokse rømmer og dreper en jeger i skogene i indre Troms.

Nyttige dyr
De dyrene som var igjen, ble satt ut på en øy i Kvænangen i Nord-Troms. Der kunne eventyret ha endt. Men etter noen år fant sjefen ved Avdeling for Arktisk Biologi ved Universitetet i Tromsø, Arnoldus Schytte Blix, at dyrene kunne gjøre nytte for seg. Et forskningsprogram ble startet. Instituttet kjøpte Ryøya, og dyrene ble fraktet dit i 1980. Og der har de levd og trivdes siden. Flokken teller nå i overkant av 20 dyr.

Fantastisk ull
Hvert år bedøves dyrene, og blir rensket for ull. Moskusull er et unikt naturprodukt. Mykt og lett som silke og med en fantastisk isolasjonsevne. Av moskusull kan man lage de mest fantastiske plagg, som til og med tåler koking. Prisen på ullen er 1500 kroner kiloet, men likevel er det ikke nok til å gjøre moskusen til et lønnsomt husdyr.

Verdien av den forskningen som har foregått, er diskutabel. Kanskje har dyrene en sikrere framtid som turistattraksjon?

Egenprodusert naturdokumentar fra NRK Program riks, Bergen
Programansvarlig: Bård Gudmund Hansen, NRK Program riks, Tromsø, tlf: 99 55 58 43
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt:Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78