Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. september 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Jernteppet 1945-47

Den kalde krigen: Jernteppet 1945-47 (t)

NRK2 torsdag 30. september kl 20.35
Den kalde krigen: (2:24) Jernteppet 1945-47

De allierte skiller lag

Den kalde krigen mellom stormaktene i øst og vest strakk seg fra verdenskrigens avslutning i 1945 til Murens fall i 1989; 45 år med nervepirrende politiske utspill fra i første rekke Sovjetunionen og USA. Tirsdag var det premiere i NRK2 på en amerikansk serie om denne perioden. I kveld får vi del to av i alt 24 deler.
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen \"En verden i krig\". Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

27 millioner sovjetborgere drept
I 1945 vendte de amerikanske soldatene hjem fra et sønderskutt Europa. 300 000 ble etterlatt døde på slagmarken. De sovjetiske soldatene vendte også hjem, men i motsetning til amerikanerne kom de tilbake til et utarmet land. Dessuten, 27 millioner soldater og sivile var drept i løpet av krigstiden.
Den store krigen var slutt, men freden var ennå langt borte. I Hellas utviklet det seg til full borgerkrig mellom kommunister og antikommunister. Da England ble bekymret for oljetransporten i Middelhavet, gikk britene inn i Hellas og fikk stoppet kommunistene.
I Polen var det heller ingen idyll. Sovjet hadde fått en del av landet ved krigsoppgjøret, mens Polen på sin side hadde fått et stykke av Tyskland. Dette medførte en dramatisk flyktningestrøm som vi i dag ville ha kalt etnisk rensing.
Verdenskrigens allierte fikk også problemer seg i mellom. Vesten reagerte sterkt på at de såkalte frie valg i øst utelukkende resulterte i kommunistiske maktovertakelser.
Det var en av de store heltene fra krigens dager som satte ord på konfrontasjonen mellom øst og vest. Winston Churchill holdt en tale på et universitet i USA der han for første gang lanserte begrepet \"Jernteppet\". Den varme krigen var blitt erstattet av en kald!

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf 23 40 81 23