Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. november 1999 kl 21.40 Dokumentar: Med ryggen mot muren

Dokumentar: Med ryggen mot muren (ttv)


NRK1 torsdag 4. november kl 21.40
Dokumentar: Med ryggen mot muren
10 år etter Berlinmurens fall

Den 9. november 1989 ble Europa og verden endelig kvitt det mest heslige symbol på Den kalde krigen. I løpet av noen timer ble det slått hull på Berlinmuren. Dermed var den gamle, tyske hovedstaden igjen samlet under ett.
Kveldens franske dokumentarfilm kaster lys over hva som foregikk før den forhatte muren ble fjernet. Det var en kombinasjon av politisk råkjør, sterk folkevilje og en rekke tilfeldigheter som gjorde dette mulig. Det politiske tøværet over Europa var nå i full akselerasjon.
Men Jernteppet, som i praktisk talt hele etterkrigstiden hadde splittet Europa i to, begynte å krakelere lenge før folk gikk til angrep på Berlinmuren.

Ungarn først
Det begynte nemlig i Ungarn 2. mai. Da gikk folk løs på piggtrådsperringen på grensen mot Østerrike. Moskvas glasnost og perestrojka gjorde dette mulig, og det var forbløffende liten protest å høre fra de kommunistiske hovedkvarter. Partipampenes spede forsøk på å kontrollere oppløsningsprosessen falt på stengrunn. Folkets tålmodighet var forlengst ute.
Programmet inneholder intervjuer med en lang rekke nøkkelpersoner som hadde direkte innflytelse på utviklingen i Europa. Blant dem finner vi Gorbatsjov, Egon Krenz, Gylia Horn og Gunther Schabowski.
Dessuten har de franske programskaperne snakket med ambassadefolk og representanter for etterretningsetater i øst og vest og andre øyenvitner til de dramatiske begivenhetene.
De norske kommentarene blir lest av Bjørn Ola Bjørntoft.

NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (via Scanpix/Internett)
Det historiske øyeblikk da det ble slått hull på Berlinmuren 9. november 1989.

Fransk dokumentar
Produsent: Capa/France 3
Originaltittel: Dos au Mur
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling

\0\0\0