Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. mai 2009 kl 23.50 Da pengane erobra verda

Når boblen sprekker

Niall Ferguson på en kvegranch i Texas. Han forklarer hva som skjer når aksjespekulantene jager i flokk. (Foto: Chimerika Media)
Niall Ferguson på en kvegranch i Texas. Han forklarer hva som skjer når aksjespekulantene jager i flokk. (Foto: Chimerika Media)
Hvorfor skaper aksjemarkedet stadig bobler som sprekker? I serien om økonomiens historie skal vi se nærmere på pengekrakk gjennom tidene.

Programleder og professor Niall Ferguson går tilbake aksjeselskapets opprinnelse i Amsterdam og Paris. Han trekker paralleller mellom dagens børssammenbrudd og tidligere krakk. Blant annet sammenligner han Enron-skandalen i 2001 og spekulanten John Laws store finanssvindel, som skapte panikk og ruin i 1721.

Ferguson viser hvordan vi mennesker instinktivt går i flokk når det gjelder investeringer. Han forklarer også hvorfor det ikke er mulig å forutsi når stormløp og panikk vil oppstå.

Om serien
Er du en av dem som føler at den pågående finanskrisen er litt av et mysterium? Da bør du få med deg den britiske serien "Da pengane erobra verda". Den viser at situasjonen vi er i nå, slett ikke er unik.

Niall Ferguson, Harvard-professor i historie og økonomi, tar for seg grunnsteinene i verdensøkonomien og setter finanskrisen i en forståelig sammenheng. Han går tilbake til 1300-tallet og viser at pengenes historie alltid har handlet om oppgang som er blitt avbrutt av total kollaps og nedgangstider.

Hver av de seks episodene tar for seg en slik krise, der verden har tatt en ny retning etter en økonomisk framgangsperiode.

Britisk dokumentarserie i 6 deler
Originaltittel: The Ascent of Money
Produksjon: Channel 4 (2008)
Programleder: Niall Ferguson
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside