Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 16. august 2009 kl 23.25 Dokusommer: Det ligg i lufta

Hva finnes i luften vi puster i?

Bakterier? Virus? Støv og skitt? For første gang har forskere lykkes i å fotografere luft. I kveld blir vi med på en fascinerende og skremmende reise i enestående bilder av ukjente partikler som på bare få timer spres over hele verden. Er det i det hele tatt mulig å beskytte seg mot smitten når den kommer?

Dette er en film om hvordan infeksjoner spres – sett fra et så nært perspektiv som overhodet mulig. Regissør Hanna Solberger har vært inspirert av den verdensberømte fotografen Lennart Nilssons filosofi: "Hvis det eksisterer, kan man se det".

Jonisator
Den svenske forskeren Rolf Nybom har funnet opp en såkalt jonisator som han har verdenspatent på. Jonisatoren har ett formål; å fange infeksjoner når de inntreffer, og filme dem.

Dette programmet følger jonisatoren på reiser over hele verden, og overalt filmes det i luften, i taxien, på toalettet, på t-banen, på markedet osv. Bakteriene er forstørret hundertusen ganger på filmen.

Sammen med immunologen Lennart Svensson og et filmteam med en nesten absurd frykt for bakterier, oppdager vi en helt ny verden som vi ikke visste eksisterte rett foran nesen vår.

Filmen er sendt tidligere.

Svensk Dokumentar
Produsert av SVT (2007)
Regi: Hanna Solberger
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900