Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. juli 2002 kl 19.40 Vandringar i Jotunheimen

På Norges tak


Olav Skattebu, 78-årig fjellkar, tar seerne med gjennom et rike han kjenner bedre enn de fleste. Denne gang starter turen innerst i Sogn med Vetti i sikte, der den praktfulle Vettisfossen stuper ned i et fall på 340 meter.

Ruta legger Olav Skattebu om Hjertvasstind. Lengst oppe i Utladalen svinger han innom Skogadalsbøen. På veien møter Skattebu folk med stor kjærlighet til den norske fjellheimen.

Fjellturismens pioner
Det var også i disse traktene engelskmannen William Cecil Slingsby la grunnlaget for den norske fjellturismen. I 1876 introduserte han aktiv fjellsport i Norge ved å være den første som besteg Store Skagastølstind (2403 m.o.h. og landets tredje høyeste fjell). Den engelske tindebestigeren er en legende blant fjellfolk. Slingsby var en flittig skribent i Den Norske Turistforenings årbøker og i Alpine Journal. Han skrev også boken ”Norge, den nordlige arena”.

I løpet av serien trekkes også trådene tilbake til flere av Jotunheimens pionerer, med blikk også på topografi, biologi, økologi og geologi.

Om serien
Vandringene med Olav Skattebu i ukene framover starter i Utladalen, går via Vetti, Glitterheim, Veodalen og Glittertind og ender i Lom. Siste stopp bli Kyrkja, den karakteristiske fjelltoppen som er sentrum i Jotunheimen.

Blant de medvirkende er vert på Skogadalsbøen, Lars Åge Hilde, visegeneralsekretær i DNT, Anne Marit Aamelfot Hjelle, fjelloppsynskvinne Rigmor Solem, arkeologen Carl Wibe Müller, vertskap på Glitterheim, Ole og Knut Vole, forfatteren Erik W. Thommesen og geologen Torgeir Garmo.

Innkjøpt serie i fire deler
Produsent: Studio Regin AS
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57