Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. mai 1999 kl 22.10 Ikke uten mitt piano

Ikke uten mitt piano (t)


NRK2 mandag 17. mai kl 22.10
Ikke uten mitt piano

Snart 90 og i full vigør

Eget syatelier og fire pianoer holder livsgleden og skaperkraften oppe hos den 86 år gamle Trude Hesse. Denne jødiske kvinnen fra Wien har bodd i Sverige siden Krystallnatten i 1938.
Guttene som mekker på sine motorsykler i garasjen lurer på hvor musikken kommer fra. Den viser seg å komme fra garasjen vegg i vegg. Der sitter en hvithåret kvinne og øver Chopin på et piano.
SVTs Clary Jansson har møtt Trude Hesse, 86, en livlig dame med glimt i øyet. Hun kan ikke slutte å spille piano og heller ikke slutte å arbeide. Hvis hun ikke sitter ved ett av sine fire pianoer, så sitter hun ved en av symaskinene i sin familiebedrift, \"Hesse-kjolen\", i et syatelier som burde tas vare på for ettertiden. Atelieret er nemlig et levende museum over konfeksjonssøm på 1950-tallet. Det var også da hennes kjoler ble solgt i de fineste varehusene.
Kjærligheten til et piano - og en mann
Men den røde tråden i Trude Hesses liv er kjærligheten til pianoet. Ingen ringere enn Kabi Laretei har vært hennes læremester, og selv er hun faktisk en fjern slektning av Franz Schubert. Det var ved pianoet hun spilte seg inn i hjertet til en svensk mann sommeren 1938 på et feriested i Østerrike.
Som jøde opplevde hun siden Krystallnatten i sin hjemby Wien. Det var da telegrammet kom fra Sverige. - Gjør alt i stand til bryllup. Vi gifter oss så fort som mulig!

NRK2 mandag kl 22.10

Bilde (via Scanpix/Internett)
Hver morgen er Trude Hesse, 86 år, på plass i sitt eget syatelier. Men pianoet er aldri langt unna. (Foto: Carl Johan Söder/SVT)

Til redaksjonen
Samme billedtekst kan brukes til begge bildene.

Svensk dokumentarprogram fra SVT
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41