Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. mars 2006 kl 22.40 Fakta på lørdag: Historien om 1

Veien om tallet 1

Monty Python-regissør Terry Jones viser hvordan tallet 1 kom inn i vår verden. (Foto: Fremantle Media)
Monty Python-regissør Terry Jones viser hvordan tallet 1 kom inn i vår verden. (Foto: Fremantle Media)
Monty Python-regissør Terry Jones ("Life of Brian", "Meningen med livet") har laget dokumentaren om tallrekken vi bruker. Det er samtidig historien om tallet 1. En forbløffende framstilling venter i "Fakta på lørdag".

Historien om tallet 1 viser hvor vår moderne tallrekke kommer fra, hvordan de mest kjente sivilisasjonene oppsto og hvordan oppfinnelsen av tallet 0 forandret verden for all tid og reddet oss fra å måtte bruke romertall.

Men hvor gammelt er 1-tallet? Et nøyaktig svar er umulig å gi, men en avmerking på et 20 000 år gammelt benstykke funnet i Kongo beviser at det har vært i bruk lenge. Sifferet var for alvor kommet i bruk for 6 000 år siden da sumererne ga det en bestemt form som også kunne skrives for hånd. Dermed var aritmetikken mulig, og med den også kompliserte boformer som by-sivilisasjonen.

Egypternes tallkunst
Terry Jones tar oss deretter med til Egypt på 3000-tallet og viser oss egypternes tidlige bruk av formelle målinger. De var de første som tok i bruk tallet 1 million. Likeledes skapte de sin egen definisjon av 1, nemlig den tredimensjonale (lengde, bredde, høyde) kuben. Uten ville ikke byggingen av pyramidene ha vært mulig.

De gamle grekere
På øya Samos holdt Pytagoras 1-tallet i høy hevd, men han gikk til sist fra forstanden av å fundere over dette tallet. Pytagoras ble fulgt av Arkimedes som mistet livet da romerne invaderte landet. Romerne hadde aldri tålmodighet til å fordype seg i teoretisk matematikk, så i sin nye form ble romertall I et redskap til å skape lov og orden.

Kampen om tallrekken
Men den romerske tallrekken kom til å dominere i Europa i de neste 2000 årene. Terry Jones demonstrerer hvordan dagens tallrekke langsomt overtok for romertallene. Det var en utvikling som begynte i India hvor tallrekken fra 1 til 9 ble skapt. I India ble også tallet null brukt for første gang. Gjennom Bagdad fikk den muslimske verden adgang til den indiske tallrekken, og derfra ble den langsomt introdusert i Europa hvor den ble møtt av innbitt motstand.

Striden raste i 500 år. På 1600-tallet var den indiske tallrekken omsider blitt enerådende.

Computer-tall
Et hundre år lenger fram i tid hadde den tyske matematikeren Gottfried Leibniz oppfunnet det binære tallsystemet med bare to tall, 0 og 1. I dag dominerer disse to tallene praktisk talt all virksomhet i et moderne samfunn – 0 og 1 danner selve språket som brukes i en datamaskin.

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: The Story of 1
Produsert av: Fremantle Media
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57