Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. september 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Hvem sier nei til en hvit rein?

Reindrift og storbyliv

Stine Sand og Johan Eira ved hans barndomshjem, på vei til reinflokken på Finnmarksvidda. (Foto: NRK)
Stine Sand og Johan Eira ved hans barndomshjem, på vei til reinflokken på Finnmarksvidda. (Foto: NRK)
Stine Sand og Johan Eira møttes under journalistutdanningen i Volda, og kjærligheten blomstret. Litt senere giftet de seg og flyttet til Johans hjemby Kautokeino. I kveldens ”Faktor” forteller paret åpent om hvordan de opplever å leve sammen med norsk og samisk kultur – som reineiere i Kautokeino og journalister i Oslo.

Stine fra Lillehammer visste lite om Johans samiske bakgrunn med reindrift, og snart blomstret kulturforskjellene sammen med kjærligheten.

Ensomt i Finnmark
Allerede i det store samiske bryllupet i Kautokeino ble Stines identitet satt på prøve. Skulle hun kle seg etter norsk eller samisk tradisjon? Hvordan var det å gå i samekofte, og hvordan reagerte Johan på omstilingen hennes? Etter bryllupet arbeidet de nygifte som journalister og reindriftsutøvere i Kautokeino. Tilværelsen ble tung for Stine, spesielt når Johan var på fjellet. Hun snakket ikke samisk, og kjente verken andre folk eller kulturen. Etter hvert flyttet de derfra.

Samisk eller norsk?
Nå bor de begge i Oslo og jobber som frilansjournalister. Ved siden av storbylivet er de fortsatt reineiere med egen flokk på Finnmarksvidda. Flere ganger i året må de opp til Finnmark for å arbeide med reinen – en livsform Johan setter pris på, men som er mer problematisk for Stine. Hun forsøker å lære mer om den samiske kulturen for å glede Johan, men forblir likevel en outsider.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Troms
Programskaper: Stein Åge Isaksen
Prosjektleder: Bård Gudmund Hansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252