Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. september 2001 kl 20.00 Med sjel og særpreg: Unn - et funn, i grunn

Unn, et funn, i grunn’


 Unn Lund Grøtan kan garantere overfor programleder Andreas Lunnan at denne stolen tilhører et spisestuemøblement i bjørk fra ca. 1740. (Foto: Sverre Krüger)
Unn Lund Grøtan kan garantere overfor programleder Andreas Lunnan at denne stolen tilhører et spisestuemøblement i bjørk fra ca. 1740. (Foto: Sverre Krüger)
Unn Lund Grøtan er et eksplosiv av spennende kulturhistorie som strekker seg fra i dag og 250 år bakover i tiden. På Uthaugsgården på Ørlandet, hennes barndomshjem sammen med 14 søsken, ivaretar hun klenodier i tusentall, og lar sin glød og entusiasme løpe fritt når Andreas Lunnan kommer på museumsbesøk.

Når Unn Lund Grøtan åpner slusene for sine kunnskaper om slektsgården på Ørlandet, ruller informasjonen ut på løpende bånd. Om lag 250 års historie har hun lagret i sitt minne. Hun sitter inne med fakta omkring tusentallige gjenstander som i årenes løp har hatt sine funksjoner på Uthaugsgården.

Kulturskatt
For det er gårdens egen historie det dreier seg om. Alt som finnes av innbo og løsøre i de om lag 40 værelser i den stilige bygningen, er minnegjenstander fra den aktivitet som har preget gården fram gjennom tidene: som handelshus med forbindelser til så vel nære som fjerne farvann, poståpneri, butikk, gjestgiveri, skysstasjon, dampskipsekspedisjon, losstasjon og telefonsentral.

- Interessen for å bevare hus og inventar har tydeligvis preget eiere fra etableringen på midten av 1700-tallet, og dermed sitter vi i dag med en kulturskatt av dimensjoner, sier Unn Lund Grøten.

- Det er gledelig stor publikumsinteresse for dette museet, ikke minst på grunn av den autentisitet som bygninger og inventar kan framvise. Eldre mennesker kjenner seg igjen i tidsbildene i de forskjellige værelser, mens yngre besøkende gjerne lar seg fascinere av fortidens primitive utstyr og hjelpemidler.

- Det er et privilegium å få være guide i sitt eget barndomshjem – jeg føler en indre glede over å formidle denne rotfestende gårdshistorie, sier Unn. – Kanskje ikke minst i erkjennelse av at min mor nedla en formidabel innsats gjennom alle sine år her på gården. Tenk at vi var en barneflokk på femten, og hun klarte å være en god mor for alle…

Egenprodusert portrettserie
Ved Sverre Krüger og Andreas Lunnan
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Unn Lund Grøtan kan garantere overfor programleder Andreas Lunnan at denne stolen tilhører et spisestuemøblement i bjørk fra ca. 1740. (Foto: Sverre Krüger)

2. Blant klenodiene i tekstil på Uthaugsgården framhever Unn Lund Grøtan et klede i ulldamask fra 1892. Programleder Andreas Lunnen kan konstantere at mønsteret er selveste trønderrosa. (Foto: Sverre Krüger)