Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. mars 2005 kl 19.55 Faktor: Oppdrag Mongolia

Misjon i Mongolia

Eva og Niri: På oppdrag for Norsk Luthersk Misjonssamband i Mongolia, et land hvor det ikke er lov til å misjonere. (Foto: Stine Gonsholt)
Eva og Niri: På oppdrag for Norsk Luthersk Misjonssamband i Mongolia, et land hvor det ikke er lov til å misjonere. (Foto: Stine Gonsholt)
Hennes drøm var misjonsmarken. Han drømte om livet på bondegården hjemme ved Kongsberg. Som nygifte inngikk Eva-Synnøve og Niri Lid en avtale som skulle styre framtiden deres.

Først skulle han følge henne til Mongolia for å drive misjon og utviklingsarbeid. Deretter skulle de slå seg til ro og bli bønder på odelsgården hans i Kongsberg.

I Oppdrag Mongolia har Stine Gonsholt og Arild Mehn-Andersen fulgt det unge ekteparet over en periode på 4 år.

- Naturlig å engasjere seg
På tross av at det er ulovlig å drive kristen misjon i Mongolia, har Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fått tillatelse til å foreta utviklingsarbeid i landet. Samtidig oppfordrer organisasjonen sine ansatte til også å drive vennskapsevangelisering på fritiden.

For Eva og Niri er dette uproblematisk. De møtte hverandre første gang på NLMs barneleir da de var 11 og 13 år, og har gjennom hele livet vært aktive kristne. Derfor var det naturlig for dem å engasjere seg i bistands- og misjonsarbeid da de var ferdig med utdannelse.

- Jeg synes kristendommen sier ganske tydelig at man skal drive hjelpearbeid, sier Eva-Synnøve Dickson Lid. Tidlig i livet opplevde hun et personlig behov for å gå inn i misjonsarbeidet og å hjelpe andre mennesker.

Niri ville helst bli hjemme på odelsgården. Hodet og notisblokkene er fullt av planer om hvordan driften på gården skal legges om.

De ble enige om å leve hennes drøm først. De ønsket seg til frodige Afrika, men fikk 30 minusgrader i Mongolia i stedet. Og det viser seg at livet borte fra familie og venner setter ekteparet på store prøver.

Utfordrende sosialt
De finner ingen gode venner blant lokalbefolkningen, til det blir kulturkollisjonen for stor. Det er også vanskelig å etablere dypere relasjoner i det internasjonale bistandsmiljøet. Der er arbeidskontraktene for korte til at vennskap får tid til å vokse seg sterke, og allerede etter et år er paret i tvil om de makter å gjennomføre sin 4-årige arbeidskontrakt.

Store omveltninger
I løpet av andre året i Mongolia skjer det store omveltninger for ekteparet. Eva blir gravid og får svangerskapskomplikasjoner. Etter flere sykehusinnleggelser blir hun sendt tilbake til Norge med et ambulansefly.

Men hjemme i trygge Norge begynner paret å innse hvor gode venner de til slutt har fått i Mongolia, og at det er der de har livet sitt nå.

Programansvarlige: Stine Gonsholt og Arild Mehn-Andersen
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 86 96/92 01 55 79,
Vises også i Nett-TV