Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. september 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Med dyreblikk

Forkledde mennesker

Programleder Hans Olav Brenner tar for seg bøker med dyreblikk. (Foto: NRK)
Programleder Hans Olav Brenner tar for seg bøker med dyreblikk. (Foto: NRK)
Fra Æsop og Bibelen til "Jungelboken" og "Animal farm": Dyr har alltid hatt en sentral plass i menneskelige fortellertradisjoner og litteratur. Men akkurat nå er det påfallende mange forfattere som befolker sine voksenromaner med pels- og fjærkledde karakterer.

I denne ukens Bokprogrammet ser vi nærmere på dyrenes rolle i litteraturen, og underveis får programleder Hans Olav Brenner blant annet hjelp til å overkomme sin frykt for haner.

Karlstad zoologiske
Svenske Hanna Hellquist har skrevet en selvbiografisk bok om sin oppvekst i et hjem som lignet en zoologisk hage. Det kan høres ut som alle barns drøm, men Hellquist minnes sin barndom med blandede følelser. I boken "Karlstad zoologiske" forteller hun humoristisk og sårt om den eksentriske faren og hans nærmest maniske forhold til dyr.

Jeg, Cheeta
En av de bøkene som har fått mest oppmerksomhet i England i høst, er "Jeg, Cheeta", en påstått selvbiografisk beretning om sjimpansen Cheetas liv, fra barndommen i Afrikas jungel til livet som Hollywoodkjendis og stjerne i en lang rekke Tarzan-filmer. Bokprogrammet har møtt mannen som førte Cheetas historie i pennen, James Lever.

Bekymringen over at mange dyrearter står i fare for å bli utryddet, deriblant sjimpansen, løper som en rød tråd gjennom "Meg, Cheeta". Og kanskje er vår tids miljøengasjement og økende interesse for dyreadferd noe av forklaringen til den nye dyrelittære bølgen.

Glennkill
- Jeg tror også det kan ha sammenheng med den store interessen for fantasy-sjangeren. Dyrebøker er jo en form for fantasy-litteratur, i og med at det er fortellinger som tar oss litt bort fra den vanlige hverdagen, sier tyske Leonie Swann. Hun har skrevet den internasjonale bestselgeren "Glennkill", en kriminalhistorie i klassisk Agatha Christie-stil, om en saueflokk som oppklarer et mordmysterium.

Voguesville
Den norske forfatteren og musikeren Cornelius Jakkheln skriver bøker med fantasy-tilsnitt, som "Gudenes fall" og "Galderhug". Denne høsten er han bokaktuell med "Voguesville", en kriminalroman fra et fiktivt land, befolket av mennesker, men med en gråmåke i hovedrollen: Etterforskeren og blackabillyrockeren King. -Å skrive om dyr utvider fortellerperspektivet og gir en mer mangfoldig litteratur, hevder Cornelius Jakkheln.

Egenproduksjon
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900