Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. september 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Uknuselige Stålmenn og ny Lolita

Safari
Safari"s selvstendige reporterteam er klare for en ny sesong (f.v. Sven Erik Helgesen, Pål Bang-Hansen, Arild Jonsjord, Charlotte Thiis-Evensen, Ninja Benneche og Thor Oreld.) (NRK-foto: Ole Kaland)
En tidligere keramiker blir bildekunstner, en journalist og forfatter har sin egen versjon av ”Lolita”, og hva skal ”Safari”-journalist Charlotte Thiis-Evensen med pølser?

I kveld kan du også møte den serbiske musikeren Goran Bergovic og Marianne Heske.

Fra keramikk til bildekunst
Da Nils E. Martin fikk solgt sine keramikkarbeider ”Guttestreker” til Sotheby’s ungkunstprogram, skjedde katastrofen. Flere av verkene hans ble knust under overfarten til New York, og den unge keramikeren og tegneren måte til med lim og pensel for å redde det som reddes kunne. To av verkene var regelrett pulverisert, og sto ikke til å redde.

Klok av skade etter uhellet i New York stålsatte han seg og kommer nå med en ny separatutstilling 28. september i Bomuldsfabrikken i Arendal. Han debuterer nemlig som som bildekunstner. Han orker ikke lenger å være engstelig for at kunsten skal gå i stykker, og har skiftet beite til en uttrykksform der kunsten sjelden blir knust. ”Stålmenn” er en videreføring fra ”Guttestreker”, en hyllest og oppreising til de negative følelsene vi alle kan oppleve. Reporter Thor Oreld har møtt Nils E. Martin og hans ”Stålmenn” i kunstnerens atelier, en bombekjeller på Bøler i Oslo.

En vovet bok
I løpet av oktobers første uke kommer Unni Drougges bok ”Hella Hells bekjennelser” ut på norsk. Svenskene er blitt svært provosert av superbaben Drougge, som kaster seg ut i det tabu-belagte og skriver så indiskret at leseren må se rødmende vekk fra boken. ”Hella Hells bekjennelser” er basert op Vladimir Nabokovs roman ”Lolita” fra 1955. Temaet er altså pedofili, men Drougge har valgt en kvinnelig overgriper. Hella Hell er en vakker kvinne med sexappeal, penger og kontroll – og et begjær etter hårløse, unge kropper. ”Om Nabokov kan, så kan vel jeg!”, sier Drougge smilende til reporter Ninja Benneche.

Møte med Goran Bergovic
Reporter Arild Jonsjord har vært i Roma og møtt den serbiske filmkomponisten og musikeren Goran Bergovic. I store deler av Europa er han en stor stjerne, og i Norge har han blitt kjent som debuterende skuespiller – og komponist – i Unni Straumes siste film. Vi besøker ham på konsert med sitt 48-mannsorkester. Vi blir også med når han for første gang får se filmen han debuterer i.

En erfaren dukke
Hun har vært madonna og troll, reist verden rundt forkledd som deg og meg. Dukken til Marianne Heske er erfaren, og har blitt brukt i Heskes ulike installasjoner i snart 30 år. I høst heter hun Nora og står på Henie Onstad Kunstsenter i utstillingen ”Et Dukkehjem”. Reporter er Marit Lie.


”Dominans” fortsetter
I kveld fortsetter også serien ”Dominans”, der seks samtidskunstnere har fått i oppgave å kommentere ”kulturjournalisten”. Denne gangen møter vi Talleiv Taru Manum, som har brukt Ringnesfestivalen ved Skotbu som ramme rundt sitt svar på utfordringen. Men hvorfor selger reporter Charlotte Thiis-Evensen pølser?

Om ”Safari”
”Safari” fortsetter som eneste kulturprogram i sitt slag på NRK1. De selvstendige reporterne skal lose seerne trygt gjennom kulturjungelen, enten det er i vårt eget land, eller i mer eksotiske farvann. . Fortsatt satses det globalt, med videoreportere med hele verden som sitt virkefelt. Slik blir ”Safari” en spennende og fargerik reise i litteratur, bildekunst, musikk, teater, dans og design.

I høst tar også ”Safari”-journalist Charlotte Thiis-Evensen seerne med på en helt ny serie portretter – kalt ”Dominans”. Seks ulike samtidskunstnere kommenterer ”kulturjournalisten”, hver på sin helt spesielle måte. Og hvor finner vi Charlotte Thiis-Evensen? Midt i kunstverket!

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 98 41