Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. oktober 2004 kl 20.05 Skolen

Dramaserie fra skolemiljøet

Anneli (Agnes Kittelsen) er nyutdannet lærer. (Foto: Scanpix)
Anneli (Agnes Kittelsen) er nyutdannet lærer. (Foto: Scanpix)
Aker skole sliter i motbakke, og det krever at alle tar i et tak for å bedre forholdene – så vel lærere som elever. Vi møter tre unge lærere og deres noe resignerte rektor som alle har et hektisk liv der jobb, familie og venner skal skjøttes. De vil helst gjøre gode ting for alle, men tiden strekker ikke alltid til. Skolen er høstens storsatsing fra NRK Drama, og er på totalt 18 episoder.

Menneskene vi møter har problemer, sorger og gleder som de fleste kan kjenne seg igjen i. Når en skole er valgt som miljø, er det fordi skolen kanskje er den arenaen i Norge i dag som best speiler samfunnets og samtidens etiske, kulturelle og politiske konflikter. Ambisjonen med serien er å gripe fatt i dagens utdannings- og kunnskapssamfunn.

- Konfliktene i serien dreier seg først og fremst om hvor mye lærerne skal involvere seg i det som skjer. Vi vil fortelle engasjerende historier fra skolehverdagen. Selv om Aker skole sliter og bærer på tragiske historie, er det viktig å få frem at her også finnes masse humor. Akkurat slik det er i virkeligheten, sier prosjektleder Folke Gravklev.

Hovedkarakterene

Dag (Trond Brænne)

Dag(Trond Brænne) har vært rektor i en årrekke. Han er gjennomført snill, men som sjef mangler han vilje og mot til å ta (upopulære) avgjørelser. Skoledirektøren vil ha en moderne bedriftsledelse i skolene, mens lærerne ønsker pedagogisk støtte. Disse kravene er uforenlige, og Dag syns rektorrollen blir tyngre og tyngre. Han tar seg stadig i å sitte på kontoret og ikke makte å få gjort noe som helst.

Dag gleder seg til å bli pensjonist og vurderer AFP, samtidig som han nyter den pondusen rektorrollen gir ham. Han mener selv han gjør en brukbar jobb tross vanskelige tider. Han har fortsatt visjoner, selv om han stadig møter veggen.

Anneli (Agens Kittelsen)

Anneli er 24 år (Agens Kittelsen), nyutdannet og egentlig litt for naiv til å være lærer i ungdomsskolen. Hun er singel og bor i kollektiv med vennen Kim, en kamerat som hun møtte på lærerhøgskolen. De har så vidt vært kjærester, men fant ut at de passet best som venner.

Når serien starter, kommer Anneli rett fra tre måneder som backpacker og skal begynne å jobbe som lærer for aller første gang. Hun bestemmer seg raskt for å bli annerledes enn de andre lærerne på Aker skole. Anneli vil være den kule, men vet ikke helt hvordan hun skal bli det. Kanskje er det riktig å være kompis med elevene?

Bjarte (Robert Skjærstad)

Bjarte (Robert Skjerstad) er 35 år og musikklærer. Han har vært kjæreste med Helle (Cecilie Mosli) i seks år.

Bjarte spiller i et band som endelig har muligheten til å slå gjennom, men da bandmedlemmene velger å ta skrittet og satse i utlandet, blir Bjarte igjen hos den gravide samboeren og i jobben. Dette valget er tatt ut fra to kjensgjerninger: han ønsker å gjøre det som forventes av en som snart skal bli far, og trygghetsbehovet som ofte hindrer ham i å gjøre det han burde ha gjort. Mange vil kalle det feighet.

Bjarte har jobbet som lærer i tre år. Han har en bitteliten fast stilling i musikk, og fyller opp med vikartimer i andre fag. Han tok lærerskolen fordi det var en utdannelse hvor han kunne dyrke musikkinteressen sin.

Det var på skolen han og Helle traff hverandre. Nå bor de i sokkelleiligheten under villaen til Helles foreldre. Dette er ingen gunstig situasjon for Bjarte, og i alle fall ikke når Helles far er Bjartes sjef, Dag.

Cecilia (Gjertrud Jynge)

Den pliktoppfyllende sosiallæreren på 37 år, Cecilia (Gjertrud Jynge), strever både hjemme og på jobb, og klarer aldri helt å slippe tak i sine bekymringer. Hun ønsker å være Aker skoles flinkeste jente, og i tillegg til å være vanlig lærer arbeider hun som sosiallærer og tillitsvalgt.

Cecilia er samboer med Gaute (Fridtjov Såheim), sammen har de barna Julie på fem og Iver på to. Cecilia og Gautes forhold er godt, men de lever hektisk med krevende jobber og levering og henting i barnehagen.

Cecilia vil gjerne bli oppfattet som en varm person, og har lett for å føle empati med andre, men det er ikke alle som greier å se henne slik. De ser bare den vellykkede Cecilia og føler seg litt underlegne, noe som igjen får Cecilia til å føle seg mislykket. Hun har i det hele tatt mye dårlig samvittighet og under press reagerer hun ofte med å ta på seg ekstra skyld.

Første gang sendt på NRK1 13. oktober 2004.


Egenprodusert dramaserie fra NRK Drama
Med: Trond Brænne, Gjertrud Jynge, Robert Skjærstad, Agnes Kittelsen, Fridtjov Såheim, Cecilie Mosli og Anne Marie Jakobsen
Prosjektleder: Folke Gravklev
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,

LENKER
  • Les mer