Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 20. februar 2004 kl 20.05 Fakta på lørdag: Hva har Lillehammer-OL gjort med oss?

En orgie i norsk selvgodhet?

Ble Lillehammer-OL en oppvisning i norsk selvgodhet og sjåvinisme? Og hva har suksessen gjort med oss i ettertid? Det er blant spørsmålene i ukens Fakta på lørdag. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Ble Lillehammer-OL en oppvisning i norsk selvgodhet og sjåvinisme? Og hva har suksessen gjort med oss i ettertid? Det er blant spørsmålene i ukens Fakta på lørdag. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Hele verden tok bølgen for Norge og nordmenn under Lillehammer-OL. Slik opplevde i hvert fall mange stolte nordmenn de 16 eventyrlige dagene i 1994. I kveldens Fakta på lørdag får vi et tilbakeblikk på lekene sett i et historisk og internasjonalt perspektiv. Har suksessen satt varige spor i norsk nasjonalfølelse og identitet? Hvor stort var dette egentlig, historisk sett?

"Aldri har verden sett noe vakrere", skrev en norsk avis etter åpningsseremonien 12. februar 1994. 16 dager seinere svulmet vi av stolthet da IOC-president Samaranch avsluttet lekene med følgende ord: "To you – the people of Norway – you are the real winners. You have presented the best Olympic Winter Games ever".

OL-effekten ti år etter
Ti år etter feirer vi oss selv igjen, og mediene lar oss gjenoppleve jubelrusen fra OL-dagene. Men hvordan har egentlig OL-suksessen påvirket den norske folkesjelen? Ble vinterlekene et utstillingsvindu for det beste ved norsk kultur, eller ble vi verdensmestere i selvforherligelse og rå sjåvinisme?

Det er hva Thor Henning Lerstad, reporter ved NRKs distriktskontor i Hedmark og Oppland, har satt seg fore å se nærmere på. Sammen med fotograf Harald Gundersen har han laget en dokumentar der norske og utenlandske kulturforskere gir sitt syn på hva Lillehammer-OL har gjort med oss nordmenn. Programmet er ledsaget av arkivbilder fra OL-konkurransene og Lillehammer by, spesielt av folkelivet som satte slik preg på lekene.

Kjente norske sosialantropologer som Andreas Hompland, Thomas Hylland Eriksen, Arne Martin Klausen, Odd Are Berkaak reflekterer over temaet, og vi møter også reklameguruen Ingebrigt Steen Jensen og tidligere OL-president Gerhard Heiberg.

Den polskfødte forfatteren og forskeren Nina Witoszek, som blant annet er kjent for sine studier av norske kulturfenomener, er en framtredende stemme i programmet. Dessuten møter vi svenske Jonas Frykman, som er professor i etnologi, og den danske historikeren Uffe Østergaard, som er professor i europeisk sivilisasjon.

- OL gav EU-nei
En av påstandene som kommer fram i programmet, er at OL-suksessen ble en vesentlig årsak til at Norge et halvt år etterpå sa nei til å bli medlem i EU. Andreas Hompland betrakter 1994 på linje med 1905 og 1945 når det gjelder betydningen lekene fikk for nordmenns selvbilde, mens Nina Witoszek mener at intet folkeslag i verden elsker seg selv som nordmenn. Våre ritualer knyttet til natur og idrett er som en kjærlighetsorgie med oss selv, mener hun.

Egenprodusert dokumentar
NRK Hedmark og Oppland
Ved Thor Henning Lerstad og Harald Gundersen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99