Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. august 2005 kl 21.25 Auschwitz

Frigjøring og hevntørst

Rudolf Höss (Horst-Gunther Marx), kommandant i Auschwitz, greide å flykte da leiren ble frigjort, men ble senere arrestert og henrettet. Mange andre nazistiske krigsforbrytere slapp unna. Dramatisering fra serien. (Foto: Piotr Bujnowicz, BBC)
Rudolf Höss (Horst-Gunther Marx), kommandant i Auschwitz, greide å flykte da leiren ble frigjort, men ble senere arrestert og henrettet. Mange andre nazistiske krigsforbrytere slapp unna. Dramatisering fra serien. (Foto: Piotr Bujnowicz, BBC)
Vi er kommet til veis ende i BBC storserie om Auschwitz. I kveld får vi historien om hvordan SS-personellet og de få overlevende fangene opplevde leirens frigjøring og etterspillet etter krigen. Det er en beretning som er like overraskende som den er sjokkerende.

27. januar 1945 marsjerer Den røde armé inn i Auschwitz. Her finner de bare noen få tusen fanger. Resten er blitt sendt av gårde på dødsmarsjer til Tyskland noen dager tidligere.

De sovjetiske soldatene har ikke fått noen advarsler på forhånd om hva som venter dem. De blir dypt rystet når de finner de vandrende skjelettene, gasskamrene og haugene med menneskelig hår. I månedene som kommer, blir den ene dødsleiren etter den andre frigjort.

Myndighetene i Storbritannia er lamslått og totalt uforberedt på hvordan situasjonen bør håndteres. I løpet av de første fem dagene etter frigjøringen dør 14.000 fanger, og ytterligere 14.000 dør de neste ukene.

Voldtekter og henrettelser
Tragisk nok fortsatte redslene for mange av de frigjorte fangene. Leirens kvinner ble voldtatt av sovjetiske soldater, og de få overlevende krigsfangene fra Sovjet ble henrettet som landssvikere. Jøder som vendte tilbake til sine hjem i land som Slovakia og Polen, fant sine eiendommer overtatt av andre.

For de overlevende var det bittert å konstatere at mange av de nazistiske frontfigurene slapp unna uten å måtte stå til ansvar for sine forbrytelser. I programmet intervjues blant andre Moshe Tavor, en jøde som innrømmer å ha drept flere nazister i jakten på rettferdighet.

Vi møter også igjen en av seriens gjennomgangsfigurer, Oskar Gröning, tidligere fangevokter i Auschwitz. Etter mange års taushet står han mot slutten av sitt liv fram og vitner om det som skjedde, for å motbevise de uhyrlige påstandene om at Holocaust aldri har funnet sted.

Om serien
I år er det 60 år siden utryddelsesleiren Auschwitz i Polen ble frigjort. Leiren er blitt det sterkeste og mest uhyggelige symbolet på historiens største folkemord. Her ble minst 1,1 millioner mennesker, hvorav en million jøder, systematisk myrdet i løpet av fire og et halvt år.

BBCs serie på seks episoder gir den til nå kanskje mest sammenhengende og omfattende skildringen av leiren. Serien er skrevet og produsert av Laurence Rees, som arbeider i BBCs historieredaksjon og tidligere har stått bak flere prisbelønte serier.

Serien tar oss med langs "ondskapens sti", fra Auschwitz ble opprettet som et oppbevaringssted for polske politiske fanger til leiren ble utviklet til en effektiv drapsfabrikk. Til slutt får vi gjenoppleve frigjøringen da Den røde armé inntok leiren 27. januar 1945.

Nye vitnesbyrd fra overlevende og overgripere, og omfattende arkivmateriale, er flettet sammen med dramatiserte rekonstruksjoner av avgjørende øyeblikk i dødsleirens historie. Ved hjelp av avansert grafisk teknologi er bygningene og rommene i Auschwitz-Birkenau rekonstruert med fotografisk nøyaktighet. Serien er resultat av over tre års research og medvirkning fra noen av verdens fremste eksperter på annen verdenskrig.

Programmet er sendt tidligere.



Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Auschwitz: The Nazis & the "Final Solution"
Produksjon: BBC (2005)
Manus og regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Christian Borch
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer