Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. februar 2005 kl 00.00 Artisten Michael Jackson

En eventyrlig karriere

Artisten Michael Jackson er ute i hardt vær for tiden, men at han har vært en av popens aller største stjerner i 30 år er hevet over all tvil (Foto: MTV)
Artisten Michael Jackson er ute i hardt vær for tiden, men at han har vært en av popens aller største stjerner i 30 år er hevet over all tvil (Foto: MTV)
Michael Jackson har det tøft for tiden. I den pågående rettssaken hvor han er tiltalt for å ha misbrukt en 13-årig gutt seksuelt, bedyrer han sin uskyld, og fansen støtter ham. Noen eksperter mener imidlertid at karrieren kan være over, og at artisten selv må ta størstedelen av ansvaret for dette.

Men dette programmet er et allsidig portrett av en stor artist, som har hatt enorm innflytelse på popmusikk, dans og musikkvideoer de siste 30 årene. Vi møter Katherine, Jermaine og La Toya Jackson, Smokey Robinson, Gladys Knight, Liza Minnelli, Bomani Jones, Steve Barron og Jeffrey Daniel. I tillegg inneholder programmet en rekke arkiv- og videoopptak med Michael Jackson selv.

Michael Jackson vokste opp i en artistfamilie med en tyrannisk far. Sammen med fire av brødrene sine dannet han Jackson Five som ble en populær vokalgruppe på 70-tallet. Som voksen soloartist gikk ferden videre til superstjernestatus for "The King of Pop".

"Thriller"
Med albumet "Thriller" i 1982 slo Michael Jackson igjennom for alvor. "Thriller" er til dags dato en av tidenes mest solgte album, og er et musikalsk fenomen – ikke bare lydmessig. Videoen til tittelmelodien er blitt kåret til tidenes beste musikkvideo, og sju av de ni kuttene på platen havnet på singellisten Top 10 i USA. 30 år etter utgivelsen har salgstallene til "Thriller" i hjemlandet passert 25 millioner, og visstnok ytterligere 20 millioner i resten av verden. Oppfølgerne "Bad" og "Dangerous" er også å regne som store suksesser.

Rykter
Michael Jacksons karriere har vært brolagt med rykter. På sin eiendom Neverland tok Jackson blant annet i mot kreftsyke barn som han sørget for fikk medisinsk pleie, ifølge ham selv. I 1993 ble han imidlertid beskyldt for å ha forgrepet seg på en tenåringsgutt. Jackson benektet det hele, og i 1995 inngikk han og guttens familie et forlik på 18-20 millioner dollar. Mens det stormet som verst rundt ham, rakk han også å gifte seg med Lisa Marie Presley. Skilsmissen var et faktum 19 måneder senere.

Far og bisarr person
I 1996 giftet Jackson seg med sykepleieren Debbie Rowe, og paret fikk to barn – en gutt og en pike. De ble skilt i 1999, men da Michael Jackson fikk enda et barn i 2002 og morens identitet ble hemmeligholdt, pekte de fleste ryktene i retning Debbie Rowe nok en gang.

Etter tusenårsskiftet har artisten Michael Jackson kommet i skyggen av den bisarre personen Michael Jackson. 2001-albumet "Invincible" gjorde ikke altfor stor lykke, og blir best husket for Jacksons påfølgende angrep på sitt plateselskap. Aller mest har fokuset likevel havnet på hans mange plastiske operasjoner og hans bisarre livsstil og oppførsel. Han ble blant annet filmet da han holdt sin lille baby ut over balkongrekkverket i 10. etasje på et hotell i Berlin – noe som mange tolket som at "The King of Pop" dessverre har mistet kontrollen over sitt eget liv.

Den pågående rettssaken mot ham er planlagt avsluttet til sommeren.
Amerikansk dokumentar
Produsert av MTV
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78