Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. oktober 2003 kl 20.15 En kongelig familie

Mor til den siste tsar

Den russiske tronarving Nikolai fridde til den danske prinsesse Dagmar – hun ble senere 
 mor til den siste tsar. (Foto: DR)
Den russiske tronarving Nikolai fridde til den danske prinsesse Dagmar – hun ble senere mor til den siste tsar. (Foto: DR)
Til sin død i 1928 nektet hun å tro at tsar Nikolai 2. og hans familie ble utryddet. Tsaren var hennes sønn, og DNA-prøver har siden vist at de ble skutt og drept i Jekaterinburg – i "huset til det særlige formål". Kvinnen vi snakker om, er den danske prinsesse Dagmar som giftet seg med Alexander 3. og ble Russlands førstedame.

Dagmar satt to år i husarrest på Krim etter den russiske revolusjon, og ble til sist hentet av det britiske krigsskipet "Marlbourough". Etter et kort opphold hos søsteren Alexandra (dronning av Storbritannia), vendte Dagmar hjem til Danmark. Der flyttet hun inn i en villa i københavner-forstaden Hvidovre.

Like til sin død i 1928 nektet Dagmar å tro at sønnen Nikolai 2. og hele hans familie var utryddet.

Dagmars to døtre, Xenia og Olga, slapp ut av Russland og slo seg henholdsvis ned i England og Danmark. Døtrene fikk tallrike etterkommere, hvorav flere medvirker i den danske tv-serien "En kongelig familie", blant dem prinsesse Olga Romanoff, Xenia Kulikovsky og Paul Kulikovsky.

Dagmar var bare 16 år gammel da hun i 1864 ble fridd til av den unge, russisk tronarvingen. Men han ble aldri tsar Nikolai 1, fordi han døde året etter. Hun giftet seg senere med Alexander 3.


Innkjøpt dansk serie
Originaltittel: A Royal Family/En kongelig familie
Regi: Anna Lerche og Marcus Mandal
Produksjon: DR (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57