Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. juni 2001 kl 22.00 Copyright mord

Nysgjerrigheten er min drivkraft

Den danske kriminalforfatteren Michael Larsen om vitenskapsteorier, slanger, helleristninger, stjernetegn og mennesker og mord. (Foto: Nils Lund Pedersen)
Den danske kriminalforfatteren Michael Larsen om vitenskapsteorier, slanger, helleristninger, stjernetegn og mennesker og mord. (Foto: Nils Lund Pedersen)
- Drivkraften i mitt forfatterskap er nysgjerrigheten. At det er så mye vi ikke vet og så mye som står igjen å utforske, sier den danske krimforfatteren Michael Larsen. Larsen interesserer seg bokstavelig talt for alt mellom himmel og jord - vitenskapelige teorier av alle slag, men også slanger, helleristninger, stjernetegn og mennesket i vår nevrotiske samtid.

Michael Larsen er neste forfatter ut i serien som portretterer nordiske kriminalforfattere, og det NRK, ved Anne Elisabeth Andersen, som står for programmet. Larsen plasserer seg selv i spenningsgenren, men som han sier, ”en genre som jo kan utvides”. Han skriver om emner han er opptatt av, og som er viktig for ham å fortelle om. Men mord er alltid den beste start, ifølge Larsen, for å pirre nysgjerrigheten og få en god historie med alle dens ingredienser fortalt.

De store sammenhenger
Et hovedtema i hans bøker er splittelsen han ser hos mennesker i dag, mellom de enkle forklaringer vi får servert om hvordan verden ser ut, og kompleksiteten i det vi faktisk opplever i det daglige. Vi vet kanskje ikke mer enn for tusen år siden om vårt vanskelige følelsesliv og heller ikke om de store sammenhenger i universet. Vitenskapelige teorier vil alltid være ad hoc teorier, påpeker Larsen, og gyver friskt løs på aksepterte konvensjoner innen så vel arkeologi som kvantemekanikk, toksologi, kaosteori, hjerneskanning og mer til.

Oversatt til 25 språk
Michael Larsen har skrevet tre spenningsromaner, ”Uten sikker viten”, ”Slangen i Sydney” og ”Femte sol brenner”. Den siste utkom i november 2000. Den første er oversatt til 25 språk. Hovedpersonen i hans bøker er forskjellig fra bok til bok. I ”Uten sikker viten” er det Martin Molberg, en ulykkelig, depressiv og forvirret mediefreak, som føler seg forfulgt og ikke kan stole på noen. I de to neste bøkene er det kvinnene som står i sentrum, Annika Niebuhr, en lege som har spesialisert seg på slanger, og i den siste boken, Alexandra Killis, en egyptisk astroarkeolog. Disse kvinnene er intelligente, sterke, attraktive og positive. De strutter av energi og vitebegjærlighet.

Nyskapende
Larsen er blitt berømmet for sitt fantasifulle og nyskapende billedspråk, de overraskende skift i handlingen og evnen til å formidle all den kunnskap han sitter inne med. Leseren blir fanget inn av teorier som man aldri har tenkt over eller trodde man kunne bli interessert i. Michael Larsen, som er født i 1961, startet som journalist og arbeidet som filmanmelder i 10 år. Hans filminteresse kan tydelig spores i bøkene i valg av dramaturgi og stemningsbeskrivelser. Vi kjenner igjen begeistringen både for film noir og rene actionfilmer. ”Slangen i Sydney” er den mest spektakulære og spenningspregede av bøkene hans, og det er ikke uten grunn at man nå forhandler om filmrettigheter til nettopp denne boken.

Om serien
I en serie på fem programmer portretterer de nordiske landene hver sin krimforfatter som de selv har valgt. Danmark har laget portrettet av Anne Holt, Norge av danske Michael Larsen, Sverige av islandske Árni Thórarinsson, Finland av sin egen finske kriminalforfatter Matti Yrjänä Joensuu og Island av svenske Håkan Nesser. Derved skapes både et bilde av forfatteren og et bilde av de nordiske lands oppfatning av hverandre.

Serien ”Copyright mord” viser at den nordiske kriminalroman har en del fellestrekk, bl.a. en spennende handling, en konkret og kontant tone og en sosial, samfunnskritisk referanseramme.

Nordisk samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Den danske kriminalforfatteren Michael Larsen om vitenskapsteorier, slanger, helleristninger, stjernetegn og mennesker og mord. (Foto: Nils Lund Pedersen)