Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. november 2007 kl 19.55 Dyrisk

Mannevond gris

Programleder Hilde Hummelvoll og Tim med tre ben (Foto: Rubicon)
Programleder Hilde Hummelvoll og Tim med tre ben (Foto: Rubicon)
I kveldens "Dyrisk" møter vi blant annet Tiril, en gris som ikke liker menn. Adferdsekspert Gry Løberg tar saken. Vi treffer også hunden Tim med tre ben.

Tim, som er siberian husky, ble truffet av toget og mistet et ben. I dag lever han i beste velgående, og Hilde besøker Tim og eier Lasse Gjerde.

Veterinær Bergljot Børresen forteller om kommunikasjon med og mellom dyrene. Her får vi vite hva kattens mjau kan bety, og vi møter bonden Bodvar Sølvberg i Stryn som har en helt spesiell kommunikasjon med sauen Svarta.

I spalten "Flink bisk" får vi vite hvordan man driver bytrening med valper. Hilde ser også nærmere på hvor begrepet ugler i mosen kommer fra, og vi blir med kattepasseren Marika på jobb.

Om serien
Dyrisk er en underholdningsserie om dyr, rett og slett. Ikke om antiloper og giraffer på savannen – men de dyra du har hjemme, ser på gata eller møter i fjøset.

I tusenvis av år har menneskene hatt et tett forhold til dyr. I dag finnes det over halvannen million kjæledyr i Norge – i tillegg kommer alle husdyra. Likevel vet vi kanskje ikke så mye om disse bevingede, bepelsede og beskjellede skapningene vi har så tett innpå oss. I Dyrisk prøver vi derfor å gi deg små aha-opplevelser på kunnskapsfronten.

Du får møte ivrige dyreelskere, hunde- og hestetrenere, biologer og filmskapere som alle har hver sin måte å forholde seg til dyr på. Du får møte døve hunder som kan tegnspråk, lesbiske pingviner, kuer som liker opera og en gris som hater menn. Du får tips om hva du gjør med hunder som sniker seg opp i sofaen uten lov, kaster opp i bilen eller bjeffer seg fordervet bare du tar en tur på do. Og ikke minst - du får vite at høner er smarte, at gullfisk husker bedre enn alle tror og at det går an å ta hovedfag i kulokk.

En av programmets faste eksperter er veterinær Bergljot Børresen. Hun tar utgangspunkt i at de "gamle" delene av hjernen til mennesket tross alt kommer fra dyrene – og at vi dermed nødvendigvis må ha en del til felles. Har dyr evnen til medfølelse for eksempel? Og kan en hund føle sorg?

Ellers gjør vår faste instruktør Espen Gudim hverdagen enklere for deg som har hund, mens adferdsekspert Gry Løberg løser de underligste problemstillinger for fortvilede dyreeiere.

Og hvis du tror du ikke har dyr – legg madrassen din under mikroskopet, kikk bak komfyren eller sett lyset på i kjelleren - så skjønner du at alle hjem har en eller annen form for husdyr.

Eksternprodusert underholdning: Rubicon TV (2007)
Programleder: Hilde Hummelvoll
Prosjektleder: Line Kjærran Norling
Pressekontakt: Karoline Berg23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no