Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. mars 2006 kl 22.30 Fremtiden kommer bakfra

Satirisk komedie med Steinar Sagen

Jan Erik Hovden (Steinar Sagen) lager motivasjonsvideo for folk med nakkeslengskader. Filmteamet består av Camilla (Kaia Varjord), regissør Terje Rangnes og lydmann Sigmund Falch. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK.
Jan Erik Hovden (Steinar Sagen) lager motivasjonsvideo for folk med nakkeslengskader. Filmteamet består av Camilla (Kaia Varjord), regissør Terje Rangnes og lydmann Sigmund Falch. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK.
Reklamemannen og ettbarnsfaren Jan Erik Hovden er sykmeldt med nakkesleng, og for første gang i sitt liv stopper han opp og tenker: Hva skal han bruke livet sitt til? Svaret er nærliggende: I egne øyne er han et stort kommunikasjonstalent, og nå vil han lage motivasjonsfilm for folk med samme handikap som han. Med overdreven selvtillit går han i gang med opptakene – med seg selv både i hovedrollen og som kreativ leder.

Jan Erik Hovden (39) har alltid ment at han går med en coach i "magen", og da han møter Nakkeslengforeningen, slår et brennende ønske om å dele sine kunnskaper med resten av verden, ut i full blomst.

Filmen bak filmen
Hovden får med seg det nystartede filmselskapet «Offline Productions» til innspillingen. Han har klokketro på eget budskap, og øser fritt av sin livsvisdom: "Vi blir ikke friske av å gå i flokk", "Du trenger ikke støttehjul på livets sykkel", "Problemet vårt sitter ikke i nakken, det sitter i hodet".

Men Hovdens mangel på selvinnsikt morer filmteamet, og arbeidsdagene på settet preges av svart humor og sarkasmer rettet mot hovedpersonen.

Hovden føler seg motarbeidet av sitt eget team, som like gjerne filmer coachens private ydmykelser som scener til motivasjonsfilmen. Filmteamets dokumentasjon blottstiller Hovden på det mest brutale når råmaterialet blir satt sammen til tv-serien «Fremtiden kommer bakfra»…

Sørgelig liten innsikt
Steinar Sagen har rollen som den "illusjonerte" Jan Erik Hovden. Han synes personen han spiller er en dust. - Hovdens problem er at han har alt for store baller og alt for mye selvtillit i forhold til det han faktisk presterer. Han har rett og slett sørgelig liten innsikt i hvordan han oppleves av andre. Det er nesten motsatt for ham - jo mer han oppfører seg som en profet, dess mer tror han på det selv, sier han.

«Fremtiden kommer bakfra» setter et ironisk søkelys på en ukultur og en industri som er i ferd med å spise seg inn på alle livets områder. Med Jan Erik Hovden har coachene endelig fått et ansikt. Et ansikt de nok ville vært foruten…

Første episode
Vi møter an Erik Hovden i det han skal gå i gang med å lage motivasjonsfilm for nakkeslengskadde. Jan Erik har selv pådratt seg nakkesleng, og mener at dette er en stor mulighet for ham (som tilfeldigvis også er i startgropen til en karriere som selvlært coach) – til å hjelpe andre i samme situasjon.

Hovden får 500 000 kroner i støtte fra Handikapforbundet for å lage filmen, og for disse pengene leier han inn produksjonsselskapet Offline Productions. Tidlig gjør han det klart at det ikke bør råde noen tvil på settet om hvem som er sjefen. Han er selveste executive. Ingen over, ingen ved siden.

Den ivrige Hovden møter en undrende, men foreløpig positiv samling mennesker i Nakkeslengforeningen. Samtidig får teamet bak kamera en klar følelse av at Hovden er en mann som ikke helt lever som han preker. Og hva er egentlig budskapet hans satt sammen av? Likner ikke dette veldig på ting vi har hørt før?

Men det å lage film er mer komplisert enn hva Hovden hadde tenkt seg, og han møter problemer både på filmsettet og privat. Men i Hovdens verden finnes det ikke problemer, bare utfordringer..


Egenprodusert satirisk komiserie i 6 episoder
NRK Drama
Manus: Terje Rangnes og Sigmund Falch
Regi: Terje Rangnes
Med: Steinar Sagen, Kaia Varjord, Kristin Zachariassen, Per Jansen, Tove Heyerdahl, Per Egil Aske, Hallvard Holmen, Jens Henrik Rage, Terje Rangnes og Sigmund Falch m.fl.
Produsent: Bitte Monn-Iversen, 23 04 91 64
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41


MER INFO:
  • Kort introduksjon
  • Steinar Sagen om Fremtiden kommer bakfra
  • Steinar Sagen om Jan Erik Hovden
  • Skuespillerliste
  • Terje Rangnes og Sigmund Falch