Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. august 2005 kl 19.30 Viten om: Dødsvirus

Fugleinfluensa sprer frykt

Programleder Anja Philip ser nærmere på fugleinfluensaen som har tatt mange liv i Asia. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)
Programleder Anja Philip ser nærmere på fugleinfluensaen som har tatt mange liv i Asia. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)
I mai i år ble det for første gang kjent at fugleinfluensa kan smitte mellom mennesker. I dette danske programmet ser vi nærmere på hva dette fenomenet er, og hvorfor det er så farlig.

Én måned etter at den nye utviklingen ble kjent, advarte forskere om at sykdommen kunne spre seg til Australia og New Zealand, og til og med Europa med trekkfugler.

Svært dødelig
Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugl som kan føre til en dødelighet i fuglebestanden på 100 %. Sykdommen forårsakes av forskjellige typer influensavirus og har allerede krevd mange liv i Asia. Symptomene for mennesker er de samme som ved vanlig influensa, men det finnes ingen behandling, og dødeligheten er også svært høy.

Frykter nytt virus
I kveld kan programleder Anja Philip fortelle at forskernes største frykt er at et menneske som allerede er smittet av vanlig influensa, skal bli utsatt for fugleinfluensasmitte. Da er nemlig faren stor for at de to virusene vil gå sammen og skape et monstervirus – som smitter like lett som vanlig influensa, men med fugleinfluensaens dødelighet.

Om serien
Selv om Schrödingers katt har tatt sommerferie, blir det fortsatt fjernsyn for de kunnskapstørste på torsdager. I den danske dokumentarserien "Viten om" tar programleder Anja Philip seerne med på mange vitenskapelige eventyr.

Dansk dokumentarserie (2004)
Originaltittel: "Viden om: Dræbervirus"
Produsert av DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252