Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. januar 2003 kl 22.30 Lydverket

Coldplay og Magnet

Fire år tok det Coldplay å bli et av Europas aller største band. Noen mener at norske Magnet har nok talent i seg til å kunne klare å bli like stor. Vi møter både Coldplay og Magnet i årets aller første utgave av Lydverket.

For fire år siden var engelske Coldplay et av titusenvis av hobbyband med store drømmer. I øvingslokalet hadde de noe de kalte ”Wall of Praise”, hvor de hadde hengt opp flere kopier av sin første EP (som var selvfinansiert) og skrevet en fremdriftsplan: holde en konsert, få platekontrakt, gi ut plate, etc. etc. helt til det nederst sto ”rule the world”.

Eventyret om Coldplay
Hver måned i fire år har guttene kunnet stryke ut nye punkt på framdriftsplanen, og nå er de faktisk i ferd med å få verdensherredømme! I 2000 kom det millionselgende debutalbumet "Parachutes", og siden den gang har musikkprisene haglet, kritikerne jublet, konsertarenaene blitt store - og utsolgt. Enda større ble Coldplay i 2002 da de kom med albumet ”A Rush of Blood to The Head”, med enda flere fans både blant publikum og kritikere. Selv i USA er de nå blitt store, noe som er svært få europeiske band og artister forunt.

”Lydverket” har møtt Chris, Jonny, Guy og Will og latt dem selv fortelle ”Eventyret om Coldplay”.

Magnet
Vi møter også Even Johansen, alias Magnet i årets første ”Lydverket”. For nordmenn flest er han nok best kjent fra sin tid i Chocolate Overdose, og som vokalist i Libido på midten av nittitallet. Britisk musikkpresse kalte den gang Even for en ny Kurt Cobain, og Libido ble spådd en glitrende framtid. Men det hele "kokte ut i kålen" som Even selv sier, og i kjølvannet av Libido gikk Even solo. Han flyttet på ut på den skotske landsbygda, hvor han nå lager sin melankolske, country-inspirerte musikk under navne Magnet. Dette er musikk som har gått de flest nordmenn hus forbi, men som nok en gang den britiske musikkpressen imponeres av sammen med blant annet amerikanske filmfolk.

”Lydverket” har besøkt Even Johansen hjemme i Dumfries, Skottland, og pratet om musikk, livet og den kommende platen.

NRK Ung
Egenprodusert musikksending
Programledere: Siri Høstmælingen og Rune Nilson
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10