Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. juni 2010 kl 23.00 Dokusommer: Rødt, hvitt og skrått

En annerledes barndom


"Rødt, hvitt og skrått" er en serie på fire programmer, der norske homofile og lesbiske i alle aldre forteller sin historie om det å vokse opp som homofil.

Dette første programmet handler om barndom og oppvekst; om hvordan det oppleves å føle seg annerledes, om å bli forelsket i en av samme kjønn, om frykten for å bli oppdaget og den bunnløse skammen som vokser fram inni en.

Psykolog og lystgassterapi
Marit Rensvold var 9 år da hun ble sendt på landet for å fete seg opp etter krigen. Der traff hun en kvinnelig drosjesjåfør. Vertskapet mente at hun var maskulin og "fæl". "Jeg skjønte at jeg var lik henne, på en farlig måte", forteller hun.

Marit oppsøkte både lege og psykolog for å finne ut hvorfor hun interesserte seg for jenter og ikke gutter. Hun fikk råd om å sette seg på tribunen for å studere guttene som spilte fotball. "Da vil det komme en bølge inni deg", sa psykologen, men ingenting skjedde. Heller ikke lystgassterapi hjalp henne til å skifte legning.

Alene og annerledes
I Finnmark var det langt mellom forbildene for homofile og lesbiske. Vi treffer sauebonden Bertil Berg som likte å gjøre "jenteting", som å sy, og Arnhild Wikan som var guttejente.

På Østlandet oppsøkte Hans Hjerpekjøn ensomheten i båthavna de kveldene han slet med skamfølelse. "Det var ganger jeg holdt på å ikke komme tilbake fra dette området", forteller Hans.

Forbudt litteratur
En dag oppdaget han at det fantes en bok om homofili på biblioteket. Han stjal den, leste den og fant ut at han ikke var den eneste som hadde det slik. Etter 48 år blir vi med Hans til biblioteket i Tønsberg for å levere boka tilbake.

Erik Aasheim stjal også. Han snek med seg det erotiske damebladet "Playgirl" med bilder av menn i bar overkropp fra kiosken, og gjemte bladet for sine baptistforeldre. "Man måtte ha et "Playgirl" for å klare en oppvekst i Porsgrunn", sier Erik.

Kommentarene er lest av Dennis Storhøi

Programmet er sendt tidligere.

Produsert av Fabelaktiv 2009
Produsent: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Idé, manus og regi: Terje Nilsen
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900