Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. august 1999 kl 19.45 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 26. august kl 19.45
Min hage

Blomsterflor langt mot nord

Hvem har sagt at det ikke nytter å så på steingrunn? Viviann Holmen har mot alle odds omskapt ei steinrøys til en vidunderlig hage. Leif-Erik Michaelsen tar oss med til Helgelandskysten i det siste programmet i sommerserien \"Min hage\".

På øya Selvær i Træna kommune finner vi hagen til Viviann Holmen. Selvær er en stor stein der ute hvor storhavet er nærmeste nabo. Her bor ett hundre mennesker og tusenvis av fugler.
Viviann begynte å anlegge hagen for 20 år siden. Utgangspunktet var en steinhaug som omgav huset. Jord er det lite eller ingenting av. Men ved hjelp av tang, importert leirjord, gamle klær, aviser og glava - tilsatt noe kompost og en vilje til å få det til - har hun skapt et eventyr av vakre planter. Her er blomster, stauder og buskvekster. Det gror bokstavelig talt opp av steingrunnen.

Inspirert av Astrid Gjertsen
Viviann kunne lite eller ingenting da hun begynte. Men hun ble inspirert av Astrid Gjertsens hage i sør og av ord og bilder i Norsk Hageblad. Hagen er omgitt av vill og vakker natur med storhavet utenfor. Viviann har måttet beskytte sine vekster med solide murer som gir ly for vær og vind. For her ute blåser det skikkelig. Sommeren kan være uberegnelig - den ene dagen sol og tjue grader, den neste kuling fra sørvest som herjer og gjør livet utrivelig både for folk og planter.

- Vi må bli imponert over mangfoldet og skjønnheten i denne hagen, sier Leif-Erik Michaelsen. - Noen planter vil vi her nord kalle eksotiske, og kanskje er de det for alt vi vet. Andre er tilpasset klima og omgivelser gjennom prøving og feiling. Resultatet er en symfoni i farger og former som fortjener både takk og bønn, konkluderer Leif- Erik Michaelsen.

NRK1 torsdag kl 19.45

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Viviann Holmen viser oss sin praktfulle hage på Helgelandskysten. (Foto: Leif- Erik Michaelsen)

2. Det er ikke få arbeidstimer Viviann Holmen har lagt ned i hagen sin som ligger vakkert til ved havet. (Foto: Leif-Erik Michaelsen)

3. Steinrøysa rundt huset er blitt til en eventyrlig hage. (Foto: Leif-Erik Michaelsen)

Naturprogram fra NRK Nordland
Ved Leif-Erik Michaelsen

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41