Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. mars 2000 kl 22.00 Brennpunkt: Dødsskipet

Brennpunkt: Dødsskipet (ttv)


NRK1 tirsdag 28. mars kl 22.00
Brennpunkt: Dødsskipet

\"Scandinavian Star\"- ulykken

Om få dager er det ti år siden den tragiske brannen om bord på passasjerfergen \"Scandinavian Star\". 159 mennesker ble ofre for en brannstifters ugjerninger - den verste forbrytelsen i moderne nordisk historie. En 37 år gammel danske som selv døde i brannen er utpekt som brannstifteren. Brennpunkt spør: Har politiet tatt rett mann? For aller første gang stiller enken etter mannen som ble utpekt som gjerningsmann opp i et intervju - sammen med politietterforskerne som sto sentralt i arbeidet med saken.

Politiet var svært sikre på pressekonferansen ett år etter skipsbrannen: Vi har tatt brannstifteren. En 37 år gammel mann fra Grenå i Danmark ble utpekt som den ansvarlige for å ha tatt livet av 159 mennesker. Mannen ble offentlig \"dømt\" for en grusom forbrytelse uten at saken noen gang ble prøvd for domstolene. Få spørsmålstegn har noen gang blitt stilt ved politiets grunnlag for å utpeke dansken. I kveld viser Brennpunkt hvor tynt grunnlag politiet i virkeligheten bygget på.

Mange av de pårørende og overlevende etter katastrofen på \"Scandinavian Star\" har imidlertid ikke klart å avfinne seg med at dansken skal være gjerningsmannen - selv om det nå har gått ti år. Etter grundig etterforskning har de avdekket forhold som setter store spørsmålstegn ved om politiets konklusjon var riktig. I Brennpunkt på NRK1 i kveld settes søkelyset på mannen som politiet mente var ansvarlig for dødsbrannen.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Bilde
Fellesgraven i Grenå i Danmark etter \"Scandinavian Star\"- ulykken for ti år siden. (Foto: NRK)

Programansvarlige: Pål Aam, tlf: 23 04 86 48 / 917 32 301
Ståle Hansen, tlf: 23 04 28 87 / 905 92 321
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Brennpunkts hjemmeside: www.nrk.no/brennpunkt
E-post: brennpunkt@nrk.no