Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 10. januar 2005 kl 20.30 Jens Bjørneboe - "Diktere og masochister"

"Vær ulydig", sa Jens Bjørneboe

Forfatteren Jens Bjørneboe (Foto: NRK)
Forfatteren Jens Bjørneboe (Foto: NRK)
I kveld og neste mandag på NRK2 blir det gjensyn med den todelte dokumentaren om Jens Bjørneboe (1920-1976).

Jens Bjørneboe var hele sitt liv en opprører. Forfatterskapet hans er en sammenhengende kamp mot maktmennesker og autoriteter, enten de var å finne i nazistenes konsentrasjonsleire, eller i norske skoler og fengsler. På 50- og 60-tallet ble han målbærer for en hel generasjons opprør mot førkrigstidens sementerte sannheter og autoriteter.

I programmene får vi arkivopptak med Jens Bjørneboe selv, samt fra filmer og teateroppsetninger. I tillegg møter vi blant andre filosofen Arne Næss, forlagsmannen Gordon Hølmebakk og billedhuggeren Knut Steen.

Vi møter også Erling Lægreid, Yngvar Ustvedt og Haagen Ringnes, alle tre fra NRK.

Det ondes problem
Ifølge Bjørneboe selv var det én bok som fikk ham til å bli forfatter, nemlig "Myrsoldater" av Wolfgang Langhoff. Den handlet om nazistenes konsentrasjonsleire. Det var den boken som forløste Bjørneboes voldsomme medlidelse - et sterkere ord enn vår tids empati.

I 1952 kom Bjørneboes første roman, "Før hanen galer". Den handler om tyske legers eksperimenter på polakker, jøder og sigøynere i konsentrasjonsleirene under krigen. Hvordan kunne leger, som hadde avlagt ed på å redde menneskeliv, begå slike uhyrlige grusomheter?

Det ondes problem går som en rød tråd gjennom Bjørneboes forfatterskap.

Steinerskolen
På slutten av 1940-tallet begynte Jens Bjørneboe å skrive, men han ble refusert flere ganger før han fikk gitt ut sin første diktsamling. Han ble ansatt som sløydlærer på Steinerskolen, før han i 1950 ble fast ansatt som hovedlærer samme sted. I programmet forteller Jo Sandvik, som var lærer på Steinerskolen, om Bjørneboes tid der.

Det var en vellykket ansettelse. Bjørneboe likte barn og barn likte ham. Han passet på som en smed at ingen falt utenfor. Filosofen Arne Næss forteller at bedre lærer har hans barn aldri hatt.

Det var i perioden på Steinerskolen at Bjørneboes brannfakkel av en roman, "Jonas", kom ut i 1955. Den handlet om hvordan barn med ordblindhet ble behandlet i den norske skolen. Mange mente at "Jonas" var den mest diskuterte romanen i norsk etterkrigstid.

Dro til Italia
Jens Bjørneboe fortsatte å provosere, og i romanen "Under en hårdere himmel" tok han for seg landssvikoppgjøret etter krigen. Her gikk han etter manges mening langt over streken når han nærmest roste de norske nazistene for deres oppførsel, mens han hudflettet norske motstandsfolk og "gutta på skauen". Grunnen var naturligvis hvordan norske jenter som hadde vært sammen med tyskere, ble behandlet og ydmyket – skamklippet, merket med hakekors og så videre. Da han litt senere satte likhetstegn mellom Stalins Moskva og Gerhardsens Oslo, ble klimaet så ubehagelig, selv for Bjørneboe, at han dro til Italia.

Alkoholiker og anarkist
Bjørneboe fikk smake alkohol allerede som barn, og senere ble han en del av et fuktig forfattermiljø i Oslo. Vel hjemme igjen fra sitt opphold i Italia, ble han tatt for promillekjøring, og satt i fengsel. Oppholdet resulterte i flere avisartikler om tortur i norske fengsler, og romanen med samme tema, "Den onde hyrde", kom i 1960. Bjørneboe oppnådde i hvert fall at det ble slutt på straffemetoder som "lemmen" og "kummen".

Bjørneboe sto også bak den erotiske romanen "Uten en tråd" som kom ut med anonym forfatter i 1967. Men Bjørneboes navn ble snart avslørt, og han ble brakt for retten og dømt etter pornografiparagrafen. Salget av boken gikk over all forventning.

Programskaperen Jan Horne arbeidet med programmet fra sykesengen helt til han døde tidligere i år.

Programmet ble første gang sendt 13.12.04 på NRK1.

Norsk dokumentar (2004)
Programansvarlig: Jan Horne
Prosjektleder: Vibeke Haug
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78