Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. desember 2005 kl 19.30 Bjørnson - bråkmaker og nasjonalhelt

Bjørnstjerne i Slovakia

Bjørnstjerne Bjørnson kom ofte med flammende kritikk mot urett og undertrykking. Fortsatt er minnet om ham levende i dagens Slovakia. (foto: Anders Beer Wilse/Norsk Folkemuseum)
Bjørnstjerne Bjørnson kom ofte med flammende kritikk mot urett og undertrykking. Fortsatt er minnet om ham levende i dagens Slovakia. (foto: Anders Beer Wilse/Norsk Folkemuseum)
I den lille byen Ruzomberok, langt nord i Slovakia, har Bjørnsons navn en helt spesiell klang. Borgermesteren snakker om vår norske nasjonalskald som en av byens store sønner. Ungdommer omtaler ham som en av deres idealer, og i byen finnes et eget Bjørnson-hus.

I huset arrangeres konserter, utstillinger og andre kulturtiltak. Her finnes også egne kontoret for arbeid med flyktninger og menneskerettigheter.


Det er særlig tragedien i den lille landsbyen Cernova som har gitt Bjørnson plass i Slovakias historie. Denne landsbyen ligger like ved Ruzomberok, og 27 oktober 1907 skulle den nye kirken i Cernova innvies. Etter direktiver fra Parlamentet i Budapest skulle den slovakiske befolkningen på den tiden madjariseres. Barna fikk ikke undervisning på deres eget morsmål - kirkelige handlinger kunne heller ikke være på slovakisk. Og nå var det bestemt at kirken i Cernova skulle innvies av en madjarsk biskop. De som bodde i landsbyen møtte opp og protesterte, og det endte med at 15 sivile slovaker ble skutt og drept av madjarske politistyrker.

Bjørnsons intense kritikk
Bjørnson fikk sine informasjoner bare få dager etter massakren. Det var forfattere og intellektuelle i Praha som varslet ham, og straks kastet han ut sin intense kritikk mot de ungarske overgriperne. Han var en velkjent dikter ute i Europa, og med kraftfull retorikk og bitende ironi, gjorde han både tragedien i Cernova og andre madjarske overgrep, kjent i europeiske hovedsteder.

Forut for sin tid
I dag finnes Bjørnsons navn på gater og steder, også i hovedstaden Bratislava. Frimerker bærer hans portrett, og oppe i fjellene dukker det opp skilt, ved veier, på hytter og hus som forteller om den norske dikterhøvdingens status i dette landet.

- Han var minst hundre år forut for sin tid, sier presidenten i den slovakiske forfatterforeningen Josef Leikert, - og i dag kan vi se at Slovakia virkelig lever etter hans tanker og idealer.

Programmet ’Bjørnson – bråkmaker og nasjonalhelt’ forteller om vår store dikters kamp for slovakene, og viser hvordan slovakene i dag feirer ham nærmest som sin egen nasjonalhelt.

Produsent: Sverre Krüger
Presse: Erik Bull, mobil 99599760