Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. oktober 2002 kl 19.30 Puls

Mobilt team mot mobbing

Anbjørg Sætre Håtun og Kjell Herning er ute på oppdrag for
Anbjørg Sætre Håtun og Kjell Herning er ute på oppdrag for "Puls" – mot mobbing. (NRK-foto: Ole Kaland)
”Puls”-redaksjonen er klar for å ta et krafttak mot et av Norges største helseproblem: Mobbing. Kampanjen ”Respekt – stopp mobbingen” har premiere i kveldens program, og allerede i første del av serien møter vi ei jente som vet alt om problemet - hun har selv blitt mobbet så alvorlig at hun måtte bytte skole for å overleve. ”Puls” forteller hennes historie - og griper inn.

”Puls”-redaksjonen bretter opp ermene og tar fatt i et av våre største helseproblem: Mobbing. I hele høst reiser reporter Anbjørg Sætre Håtun og fotograf Kjell Herning Norge på kryss og tvers i en egen ”mobbebil” for å lage reportasjer om mobbing - og for å gjøre noe med problemet.

Møter mobbeoffer
- Vi vil ikke bare fortelle historier om mobbing, vi vil også hjelpe de det gjelder med å komme videre, med å få en framdrift, forklarer Anbjørg Sætre Håtun. Hun har jobbet med prosjektet siden tidlig i vår, og poengterer at dette ikke vil bli noen portrettserie. Et eksempel på dette er Linn Terese, en 17 år gammel jente som vi møter i kveld. Hun ble mobbet da hun gikk på ungdomsskolen, men har nå lagt den vonde tiden bak seg. Likevel har hun ennå ikke våget seg tilbake til skolen. Men i kveld er tiden inne.

Skolen tar problemet på alvor
I regi av ”Puls” og ”Respekt – stopp mobbingen” drar Linn Terese tilbake til skolen, der hun møter en av sine gamle lærere og rektor. Vanligvis vil ikke skoler kommentere mobbing. Dette gjelder ikke Linn Tereses gamle skole. De innrømmer at mobbing er et problem, og tar i mot råd fra Linn Terese som kan hindre at elever må gå gjennom det samme som henne.

- At en skole tar kritikk, og bruker den konstruktivt til å forandre skolen til det bedre er forbilledlig, sier Anbjørg Sætre Håtun. Flere ganger har hun opplevd å bli nektet inngang på skoler, som ikke vil vedkjenne at det forekommer mobbing hos dem.

Gjester
Bakgrunnen for kampanjen mot mobbing er reportasjen om Cecilie Dahl som ble sendt i november 2001. Den da 17 år gamle Cecilie hadde blitt mobbet gjennom hele barndommen, til tross for at hun sa i fra til lærerne. Utdanningsminister Kristin Clemet og Cecilie Dahl deltar i programmet for å snakke om hva som kan gjøres for å stoppe mobbingen.

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96