Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 18. mars 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Sølvsuper

Ference Nagy (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Ference Nagy (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Dramatisk 50–årsminne!

- Så plutselig roper en av kameratene mine: Hiv dere ned! Vi kaster oss ned på magen, og så kommer en skuddsalve! Når denne er over, reiser jeg og to av kameratene mine oss opp, men den ene blir liggende! Vi går bort til ham, snur han og ser at han er truffet med tre kuler i brystet! Da var gode råd dyre, hvordan skal vi komme oss ut herfra?

Datoen er 23. oktober i 1956. Det ungarske folk gjør opprør mot et av de hardeste kommunistregimer Europa til da hadde vært vitne til. Sammen med 20-30 kamerater og arbeidskolleger har Ference Nagy på en lastebil tatt seg til radiostasjonen i Budapest. De er utstyrt med salongrifler og jaktgevær og vil delta i frihetskampen.

Kortvarig frihet

En ny bil blir rekvirert. Kameratflokken vil at de skal kjøre til en militærleir for å finne mer våpen. Noen reagerer på kjøreturen. Er dette riktig veg? Sjåføren svarer at slik forholdene nå er i byen, må man ta omveier. Bilen stopper i en avstengt gate. Der venter AVOS, det hemmelige politiet. Kameratflokken blir kommandert mot en husvegg med hendene i været før de blir innesperret. Etter fem dager slippes de fri. Okkupasjonsstyrkene har måttet gi tapt for de ungarske opprørsstyrkene, men gleden varte ikke lenge. Den 4. november faller Budapest, og Sovjetunionen okkuperer Ungarn på nytt.

20.000 mistet livet

Det er et dramatisk 50-årsminne som på søndag blir fortalt til Sølvsuper sine lyttere . I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Anne og Ference Nagy om hvordan de klarte å flykte fra Ungarn for til slutt å havne i Norge og Trondheim den 21. mars 1957. Da de kom til Trondheim, hadde de vært vitne til et opprør som kostet omkring 20.000 mennesker livet og som nærmere 200.000 ungarere valgte å flykte fra.

Flukthistorien starter en januardag i 1957. En arbeidskamerat til Ference Nagy sier at han ikke må stemple inn på jobben den dagen. Han er ettersøkt. Ference er klar over at han må flykte, men først må han fortelle det til kjæresten Anna.

- Jeg ville være med, sier Anna. Noe som ikke var helt enkelt. Hun manglet et halvt år på å være myndig og må be om tillatelse. På betingelse av at de gifter seg, gir Annas mor tillatelsen.

To fluktforsøk

Ference og Anna Nagy (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Ference og Anna Nagy (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Etter to fluktforsøk kommer Anna og Ference seg over til Jugoslavia, til byen Osjek der de blir plassert i en oppsamlingsleir.

Etter 8 uker kommer beskjeden om at en norsk delegasjon er i vente. Den vil ha med seg 62 fagutdannede ungarere, gjerne familiefolk, til Trondheim. I Trondheim venter en fantastisk mottakelse: Musikkorps, speidere og gaver.

- Da gråt vi av ren glede, sier Anna.

Møt ekteparet Anna og Ference nagy i Sølvsuper søndag 18. mars i NRK P1 kl. 07:03. Programmet er ved Haakon Dirk Blaauw.

Sølvsuper i NRK P1 søndag 18. mars kl. 07:03.