Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. juli 2008 kl 21.25 Edle dråper: Rom

Rom, cola og slavehandel


De viktigste produksjonsstedene for verdens nest mest solgte drikk er Jamaica, Cuba, Puerto Rico, Martinique og Madagaskar. Men romens historie i denne del av verden er dyster, for den handler om slavehandel og overgrep mot mennesker. For britiske marinesoldater på 1700-tallet var derimot virkeligheten en helt annen. De fikk nemlig servert rom for å holde seg friske.

I det siste programmet om de edle dråpenes historie tar Torkjell Berulfsen for seg drikken som lages ved destillasjon av gjæret sukkerrørmelasse og andre biprodukter ved fremstilling av rørsukker. Berulfsen har blant annet tatt turen til Jamaica der han får høre mer om den mørke tiden da rom spilte en viktig rolle i slavehandelen og misbruk av mennesker.

Fram til 1807 foregikk en kynisk "trekanthandel" hvor mennesker ble brukt som handelsvare. Krutt, stoffer og annet ble sendt til Vestkysten av Afrika, som i sin tur betalte med slaver som ble sendt til Karibia og Amerika. Disse betalte for slavene med å sende sukker og rom tilbake til England og Europa. En aksjonær som gjorde seg rik på denne handelen var Ludvig Holberg. - Men komedier kunne han skrive, sier Berulfsen

Groggy soldater
Historien om de britiske marinesoldatene er mer humoristisk.

- Vi må tilbake til 1700-tallet da Edward Vernon var øverstkommanderende for den engelske flåten i Vest-India, forteller Berulfsen. - Hver morgen fikk gastene en kraftig rasjon med rom, blant annet for å forebygge skjørbuk. Resultatet ble at det ikke bare var skuta som var påseilet - det var i høy grad gastene også. Derfor bestemte viseadmiralen at romen skulle tynnes ut.

Edward Vernon var for øvrig en elegant herre som gikk i en lang frakk laget av det franske stoffet "grosgrain". Matrosene kalte sjefen "Old Grog", og det oppblandede brennevinet ble derfor kalt "grog". Og hva blir man hvis man drikker for mange grog? Groggy, selvsagt! Sånt syns jeg er morsomt, sier Berulfsen.

Festdrikk
Skikken med rom i den engelske marinen fortsatte faktisk helt fram til 31. juli 1970. Da var det slutt. Kombinasjonen atomvåpen og rom virker ikke umiddelbart betryggende.

I dag forbindes rom med cruiseskip og paraplydrinker, reggae, calypso og kritthvite palmestrender.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert kulturdokumentar
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900


Bilder
1. Torkjell Berulfsen på Jamaica, hvor han har kommet over en gammel rom-kagge (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)
2. Torkjell Berulfsen takker for seg og de edle dråpene for denne gang (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)