Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 13. april 2009 kl 23.20 Nicholas Nickleby

Charles Dickens’ fargerike drama

Charlie Hunnam som Nicholas Nickleby (Foto: United Artists)
Charlie Hunnam som Nicholas Nickleby (Foto: United Artists)
Historien om Nicholas Nickleby er en av Charles Dickens’ mest elskede fortellinger. Hovedpersonen er en ung mann som får ansvar for familien etter at faren dør. Men formuen er brukt opp, og Nicholas må søke hjelp hos sin onkel.

Onkel Ralph tilbyr å skaffe arbeid både til Nicholas, moren og søsteren hans. Nicholas får jobb som lærer på en skole for vanskeligstilte gutter. Ekteparet Squeers driver skolen, og paret går ikke av veien for å bruke vold mot guttene. Når volden går ut over den svake og engstelige Smike, har Nicholas fått nok. Han tar med seg Smike og stikker av.

De to unge mennene treffer på en omreisende teatertrupp, ledet av den geniale og eksentriske Vincent Crummies og hans like fargerike kone (spilt av Barry Humphries som er kjent som Dame Edna Everage).

Men Nicholas tenker på moren og søsteren i London, og kommer hjem akkurat i tide til å forhindre et ekteskap, arrangert av onkelen Ralph, mellom søsteren Kate og den rike, eldre mannen Mulberry Hawk – en mann med uærlige hensikter.

Både Kate og Nicholas gjør opprør mot onkelens kontroll over familien, men Ralph slår hardet tilbake.

Versjonen NRK viser i kveld, er den fjerde filmatiseringen.

Programmet er sendt tidligere

Amerikansk drama (2002)
Originaltittel: "Nicholas Nickleby"
Med Charlie Hunnam (Nicholas Nickleby), Stella Gonet (moren), Romola Garai (Kate), Christopher Plummer (onkel Ralph), Edward Fox (Mulberry Hawk), Anne Hathaway (Madeline) og Timothy Spall (Charles Cheeryble)
Regi: Douglas McGrath
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no