Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. april 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Bill.mrk. Desperat

Hvem passer barna våre?

- Jeg synes det er helt forferdelig at vi som foreldre bare har vår egen magefølelse å gå etter, sier Siv Christoffersen og Olav Resser. De leter etter en dagmamma til datteren sin, og har allerede en dyrekjøpt erfaring bak seg. Før jul fikk datteren Tiril plass hos en dagmamma som viste seg å ha flere klager og en politianmeldelse mot seg.

Etter fire dager tok de datteren ut, men da hadde de allerede betalt 15 000 kroner i depositum og forskudd. Pengene så de ikke noe mer til. – Denne gangen er vi langt mer kritiske før vi plasserer Tiril hos en dagmamma, sier de to.

Desperate foreldre
Små barn som ikke får plass i barnehage, blir ofte overlatt til dagmammaer som verken er registrert eller godkjent. I fjor fikk bare 40% prosent av barna under tre år plass i barnehage, og mange foreldre må bruke en dagmamma som siste utvei. Brennpunkt har vært i kontakt med 100 dagmammaer i de største byene, og har også utgitt seg for å være foreldre på jakt etter en dagmamma. Bak avisannonsene fant redaksjonen et marked som er preget av svart arbeid, svindel og mangel på offentlig kontroll.

For dårlig kontroll
Barneombud Trond Waage er enig med Tirils foreldre i at kontrollen med dagmammaene er for dårlig. Han vil ha registrering og opplæring av dagmammaer for å bedre tilbudet for barna, og ikke minst for å kontrollere at de er skikket til å passe små barn. – Dagmammaene er kommet for å bli, og regjeringen må også ta ansvar for denne delen av oppvekstpolitikken. Vi må få et system på det, slik at vi stiller de samme kravene til dagmammaene som vi gjør til barnehagene, sier han.

Men når Brennpunkt spør, vil verken Barne- og familiedepartementet eller Oslo kommune ta ansvar for en slik kontroll. – Vi har dokumentert at det er helt tilfeldig hva slags tilsyn små barn får hos dagmammaene. Og når vi konfronterer myndighetene med dette, møter vi bare ansvarsfraskrivelse, sier programansvarlig Ole Jan Larsen.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Ole Jan Larsen
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96