Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 24. juli 2009 kl 21.55 Dokusommer: Jakten på meteoritten

En optimistisk astronom

Knut Jørgen Røed Ødegaard håper å finne noe fra verdensrommet og holde det i hånden. (Foto: Suzanne Schønkopf)
Knut Jørgen Røed Ødegaard håper å finne noe fra verdensrommet og holde det i hånden. (Foto: Suzanne Schønkopf)
Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er kjent for mange gjennom sine entusiastiske fremtredener på TV. Han er lidenskapelig opptatt av verdensrommet, og er blitt beskrevet som "så engasjert at han roterer rundt sin egen akse".

I NRK-dokumentaren "Jakten på meteoritten" følger vi Knut Jørgen sommeren 2006, da flere store meteoritter eksploderte over Norge. Evig optimistisk begir astronomen seg ut på leting etter steinbitene som falt ned - i håp om å være den første som finner et slikt himmellegeme etter systematisk leting. For en astronom er dette den største drømmen; å finne noe fra verdensrommet og å holde det i hånden. Og et funn vil være en verdenssensasjon. Men å finne en stein ute i villmarka er som Knut Jørgen sier: "å lete etter en nål i en høystakk i en høystakk av høystakker".

Usikker fremtid
Vi blir også med Knut Jørgen til Solobservatoriet som han er leder for. Her har barn og ungdommer gjennom mange tiår fått spennende opplevelser og en smak av verdensrommets mysterier. Men nå er Solobservatoriets fremtid usikker og Knut Jørgens jobb i fare.

I programmet blir vi også kjent med Knut Jørgen Røed Ødegaard som privatperson og får stifte bekjentskap med hans familie; forloveden Anne Mette og barna Aurora og Trym.

Hvem er egentlig denne energiske og humoristiske mannen, og hvordan klarer han å fokusere på letingen med trusselen om å miste jobben hengendes over seg?

Sendt tidligere.


Norsk dokumentar (2006)
Produsent: Suzanne Schønkopf tlf: 920 915 87
Redaktør Faktor: Oddbjørn Rosnes tlf:478 15 458
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no