Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 6. januar 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: Kanzi - ape med intellekt

Fakta på lørdag: Kanzi - ape med intelle

NRK1 lørdag 6. januar kl 22.20
Fakta på lørdag: Kanzi - ape med intellekt

Kommuniserer via PC

Han kan stave, forstår tusen engelske ord og bruker 256 symboler på PC-tastaturet for å kommunisere med forskerne, den 19 år gamle Kanzi. I kveldens Fakta på lørdag demonstrerer bonobo-apen og hans 15 år gamle søster sine imponerende ferdigheter ved Georgia State University Language Research Center, LRC. Disse apenes egenskaper er svært lik menneskets. Kan de gi oss innsikt i vår fjerne fortid?

Kanzi var bare seks måneder da han kom til forskningssenteret. Japansk fjernsyn har fulgt den intelligente apen og søsteren hans, 15 år gamle Panbanisha, gjennom en periode på ti år. Vi møter også sønnen hennes, Nyota, som ble født i april 1998. Vi får se at disse dvergsjimpansene har egenskaper som gjør dem svært like homo sapiens. De har lært å stave, skrive på PC og de forstår muntlig engelsk og telefonbeskjeder. Men hva er forskjellen på disse apene og mennesket?

Lik våre forfedre
Bonobo-apen, også kalt dvergsjimpanse, er en meget spesiell og sjelden ape. Vi finner rasen bare innen visse områder sør for Kongo- elven. Den har forskjellige trekk som gjør den spesielt interessant for forskning. I hjernestørrelse, kroppsbygning og bevegelsesfunksjoner er den ganske lik våre forefedre. Den kan gå oppreist mye lenger enn sjimpansene.

Filmen presenterer de siste forskningsresultatene til Dr. Sue Savage Rumbaugh og hennes kolleger ved Georgia State University Language Research Center, LRC. Ved å studere apenes evne til å lære språk kan forskerne samtidig finne ut noe om språkutviklingen til mennesker.

I en test med 660 setninger forstod Kanzi og Panbanisha 70 prosent av hva som ble sagt til dem. Panbanisha kan til og med skjelne mellom fortid, nåtid og framtid og lære seg reglene i et dataspill. Sønnen Nyota har i en alder av 18 måneder snappet opp flere engelske ord som \"milk\" og \"blueberries\".

Lager skarpe steinredskaper
Kanzi har intelligens til å lage steinredskaper så skarpe at de kan kutte skinn. Det får forskerne til å tro at menneskene har laget slike redskaper lengre tilbake i tid enn 2, 5 millioner år, som man har bevis fra.

NRK1 lørdag kl 22.00

Japansk produksjon fra MICO
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilder
I kveldens Fakta på lørdag følger vi den intelligente dvergsjimpansen Kanzis utvikling gjennom 10 år. Han kan blant annet stave og forstår 1000 engelske ord. (Foto: Mico).

Dvergsjimpansen Panbanisha forstår godt engelsk muntlig og kan skille mellom nåtid, fortid og framtid. (Foto: Mico).