Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. mai 2002 kl 18.29 Ryssen Falkberget såg

Sven Nyhus 70 år

Sven Nyhus (70) ved Falkberget-steinen på Røros – allerede som tenåring oppmuntret Johan Falkberget hans interesse for folkemusikken. (Foto: Tone Winje, NRK)
Sven Nyhus (70) ved Falkberget-steinen på Røros – allerede som tenåring oppmuntret Johan Falkberget hans interesse for folkemusikken. (Foto: Tone Winje, NRK)
Forleden ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Filharmonikeren, spellemannen, komponisten, pedagogen og folkemusikkforskeren Sven Nyhus vil få tildelt det høytidelige bevis i hjembygda Glåmos til sommeren. Tirsdag til uken runder han 70. I en årrekke ledet han folkemusikkredaksjonen i NRK.

Allerede som tenåring ble Sven Nyhus oppmuntret av Johan Falkberget til å dyrke sin interesse for folkemusikk videre. Forfatteren så tidlig talentet i den unge felespilleren. Han mente Sven Nyhus hadde evner nok til å bli den nye Ole Bull, og motiverte ham til å studere musikk i Oslo. Og valget viste seg å være riktig. Når Nyhus den 21. mai fyller 70 år, er det få som kan se tilbake på et rikere spellemannsliv.

Formidler av lokal tradisjon
Du har sett ansiktet hans på fjernsynet og hørt stemmen hans på radioen. Og du har sikkert også hørt melodiene ”Bergrosa”, ”Dovregubben danser” og ”Trollsteget”. Sven Nyhus er formidler av lokal spelletradisjon, og det har gitt ham status som kjendisspellemann. Han har jobbet som musiker i Oslo Filharmoniske orkester, som forsker ved Universitetet i Oslo og nå er han professor ved Norges Musikkhøgskole.

Nyhus ble musikalsk oppfostret i det spesielt rike spellemannsmiljøet i rørosdistriktet. Folk rundt ham var opptatt av å ta vare på de lokale tradisjonene. Men overgangen fra spellemannslivet til fast ansettelse som bratsjist i Oslo Filharmoniske Selskaps Orkester på begynnelsen av 60-tallet var likevel stor.

- Mange av mine medmusikere syntes nok det var flott at jeg spilte gamle slåtter på fritiden, men anerkjennelse som spellemann i Oslo var det vanskelig å få, forteller Nyhus. Dette var en tid da norsk folkemusikk ikke var spesielt høyt aktet i bymiljøene.

Men i dag er forholdene annerledes: - Folkemusikken har fått en annen funksjon. Først og fremst har den entret de ulike scenene, både i byene og på landsbygda, sier Nyhus.

Egenprodusert program
Programleder: Kjetil Bjørgan
Prosjektleder: Tone Winje
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1 Sven Nyhus (70) ved Falkberget-steinen på Røros – allerede som tenåring oppmuntret Johan Falkberget hans interesse for folkemusikken. (Foto: Tone Winje, NRK)

2 Folkemusikeren, pedagogen og filharmonikeren Sven Nyhus fyller 70 år. (Foto: Tone Winje, NRK)