Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. oktober 1999 kl 21.40 Mandagsfilm: Kongens galskap

Mandagsfilm: Kongens galskap (t)


NRK1 mandag 4. oktober kl 21.40
Mandagsfilm: Kongens galskap

Kongelig galskap

\"Kongens galskap\" er basert på Alan Bennetts kritikerroste teaterstykke \"The Madness of King George III\". Med intelligens og en god porsjon svart humor tar filmen for seg den britiske kongens sinnssykdom. Kong George III spilles av Nigel Hawthorne.
Vi skriver 1788. Kong George III har sittet med makten i 30 år sammen med sin pliktoppfyllende dronning Charlotte (Helen Mirren). Sammen har de 15 barn, med prinsen av Wales som den eldste. De er forbilder for en hel nasjon, men det er noe som ikke helt stemmer. Kongen har begynt å vise tegn på sinnslidelse - alt fra voldsomme raseriutbrudd og usømmelig språk til hukommelsessvikt.

Sykdom og maktkamp
Kongens svekkede mentale helse synes som den perfekte anledning til å bli kvitt den upopulære George - som mange gir skylden for at Storbritannia mistet de amerikanske koloniene - og erstatte han med prinsen av Wales (Rupert Everett). Men kongens statsminister William Pitt (Julian Wadham) og hans dronning Charlotte er fast bestemt på å beskytte tronen. Landets fremste leger blir budsendt, men datidens behandlingsmetoder viser seg å ha liten effekt.
I desperasjon vender de seg til Dr. Willis (Ian Holm), en tøff og ukonvensjonell spesialist. Han kjemper for å få kontakt med den gale kongen gjennom å utfordre ham. Men George har ikke vært vant til å bli behandlet på denne uærbødige måten tidligere.
Bennetts filmmanuskript understreker det absurde i hele situasjonen. Men humoren har forrang for tragedien, og her finnes til og med referanser til Shakespeares Kong Lear.
Nicholas Hytner, som også hadde ansvaret for teateroppsetningen, debuterer som spillefilmregissør med \"Kongens galskap\".
Nigel Hawthorne gjør en formidabel innsats i rollen som den gale kongen. Ved hans side finner vi Helen Mirren som dronning Charlotte, en innsats hun mottok Gullpalmen i Cannes for. Filmen fikk Oscar for beste manus i 1995.
Filmen ble også godt mottatt av kritikerne:
\"En kongelig suksess\"

- Aftenposten
\"Gal konge - til riktig tid\"
- Dagbladet
\"Stor underholdning. Aldeles storartet\"
- VG

NRK1 mandag kl 21.40

Bilde (via Scanpix/Internett)
Kong George III spilles av Nigel Hawthorne.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Storbritannia (1995)
Originaltittel: The Madness of King George
Regi: Nicholas Hytner
I rollene: Nigel Hawthorne, Helen Mirren, Ian Holm, Rupert Everett m.fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41