Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. juli 2005 kl 22.00 Dok1: Safia og hennes døtre

Integrering - et flerkulturelt dilemma

Safia (med stort sjal) og hennes døtre på besøk fra Norge hos familien som bor i eksil i Kenya. (Foto: Videomaker AS)
Safia (med stort sjal) og hennes døtre på besøk fra Norge hos familien som bor i eksil i Kenya. (Foto: Videomaker AS)
Trebarnsmoren Safia kom som flyktning fra Somalia til Norge i 1992. I dag er hennes tre døtre godt integrert i det norske samfunnet, men til hvilken pris?

Safia Yusuf Abdi tok i bruk utradisjonelle metoder og har vært en foregangskvinne for å la sine barn bli integrert i det norske samfunnet. Dokumentaren viser et eksempel på en "vellykket" integrering, men der også omkostningene ved en slik integrering settes i fokus.

I dokumentaren følger vi Safia og døtrene på en reise tilbake til Afrika for første gang. De besøker familien som lever i eksil i Kenya. Det faktum at en av døtrene lever i et samboerforhold med en norsk gutt, har hittil vært holdt hemmelig for resten av familien på grunn av frykten for en kulturkollisjon.

Sannhetens øyeblikk
Vel framme vil Safia presentere sin familie for datterens norske samboer. Det har hittil vært nødvendig å holde kjærlighetsforholdet skjult – inntil Safia bestemmer seg for å offentliggjøre det for sine foreldre.

Selv om Safia kom til Norge som analfabet og i dag er en velutdannet, etterspurt yrkeskvinne, har hun fått lære at hun aldri kan bli en norsk mor for sine døtre. Safia er utdannet som sykepleier, får oppdrag som foredragsholder og er konsulent i spørsmål om omskjæring.

Nærhet og avstand
I dag er det bare hudfargen som skiller Safias døtre fra flertallet av norske ungdommer. Likevel opplever Safia at integreringen bidrar til en økende avstand mellom henne – som afrikaner i Norge – og døtrene. Likeså at integreringens pris er at man ikke føler tilhørighet i verken den norske eller den afrikanske kulturen.

Slik forteller dokumentaren om generasjonskonflikter mellom en mor og døtrene, konflikter som blir tydeligere fordi de involverte tilhører ulike kulturer.

Norsk dokumentar (2003)
Produsert av: Kjell Eriksen,Videomaker AS
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64,
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57