Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. februar 2006 kl 22.30 Ansikt til ansikt: Thorvald Stoltenberg

Menneskekjenneren

Morten Krogvold har møtt Thorvald Stoltenberg på hans hjemmebane, i Oslo. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold har møtt Thorvald Stoltenberg på hans hjemmebane, i Oslo. (Foto: Morten Krogvold)
Thorvald Stoltenberg føler seg naturlig nok hjemme når Morten Krogvold fotograferer ham i hans gamle bygård i Oslo. Her bodde vidt forskjellige mennesker, og Stoltenberg snakket med dem alle.

- Jeg lærte i tidlig alder hvor forskjellige mennesker er, men også hvor mange like fellestrekk vi har, sier Stoltenberg. På mange måter ble oppveksten i bygården en slags forskole for politikerlivet som senere skulle komme.

Langt fra kompromissløs
Det har alltid blitt snakket mye om politikk i Stoltenberg-hjemmet, og derfor er han ikke forundret over at hans tre barn er svært bevisste. Og at sønnen for tiden er Norges statsminister er han stolt av.

Selv følger han magefølelsen og skulle ønske kompromisset kunne få en høyere status framfor at man hele tiden skal "skjære gjennom". – Så enkelt er det ikke. Ellers skulle jeg gjerne vært en som "skar igjennom", jeg og.

Nederlag
I tillegg forteller han om hans store profesjonelle nederlag, som var forsøkene på å få Norge inn i EU. Men hans livs tøffeste øyeblikk var av private grunner. – Det var 3. desember 1993. Da fikk jeg høre om Ninnis problemer med narkotika.

Stoltenberg satt i forhandlinger på Balkan da beskjeden kom hjemmefra. – Det var som å få et kjevleslag i hodet. Jeg var helt uforberedt.

Gjennom arbeidet med Røde Kors, og å ha snakket med datteren og venner fra hennes miljø har han fått stor respekt for "det vanlige livet".

- Det er så mange som skriver og snakker med en viss forakt om et vanlig liv. Det er noe kjedelig over det. Men jeg har lært at tusener av mennesker drømmer om å få nettopp det. Derfor skal vi være ytterst varsomme med å kalle et vanlig liv foraktelig og kjedelig, det er noe svært verdifullt for svært mange.

Om serien
Det klart for en ny runde med personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter. Denne gangen skal også en politiker, en svenske og helt orkester foran hans kameralinse.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en helt unik måte. Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

Gjennom vinteren og våren møter vi Odd Børretzen, Åse Kleveland, Thorvald Stoltenberg, Ingrid Lorentzen, Jan Jönson, Kari Bremnes, Brazz Bros og Wenche Foss.

Tidligere serier med "Ansikt til Ansikt" gikk høsten 2003 og vinteren 2004.

Innkjøpt portrettserie i åtte deler (2005)
Produsert av Fabelaktiv AS
Produsent: Terje Nilsen
Regi: Ninja Benneche
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252