Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. juli 2006 kl 19.55 Inside offside: Gatespillere

Gatas fotballgutter

I bydelen Raval er fotball det viktigste for de såkalte gateguttene. (Foto: NRK)
I bydelen Raval er fotball det viktigste for de såkalte gateguttene. (Foto: NRK)
Raval er en fattig og litt skitten bydel i Barcelona, men har til gjengjeld et pulserende og fargerikt folkeliv. Særlig gateguttene, som de kalles, sørger for dette. For dem er det imidlertid bare én ting som teller: At fotballen skal gi dem muligheten til en bedre fremtid.

I det spanske bidraget til programserien "Inside offside" møter vi 11 år gamle Ismael, Omar, Ibrahim, Moha, Brian og Sergio. Alle bor i Raval og spiller på det lokale fotballaget Sant Pau Raval. Bydelen er preget av et stort innvandremiljø – og såkalte gatebarn. Like fullt har byens fotballag åpnet mulighetene for de 11 år gamle guttene.

Lagets trener Miguelón ofrer alt for disse barna, og følger dem overalt på turneringer og kamper. I kveld møter vi ham på banen, på bussen og i Raval. Og alltid ledsaget av sine unge fotballhåp.

I Raval er det også en egen fotballskole der barna gjennom et eget integrasjons-prosjekt blir motivert til lagarbeid, ansvarlighet og disiplin.

Også fra Barcelonas supporterklubb har guttene fått støtte og utstyr, noe som gjenspeiler seg i lagdraktene deres. Å få kle seg i Barcelonas farger på banen ser unguttene på som en stor ære.

Like fullt er det deres eget vennskap og overordnet mål som gir laget suksess. Sammen har Ismael, Omar, Ibrahim, Moha, Brian og Sergio bestemt seg for å bli Spanias nye fotballproffer!

Om serien
Flere europeiske land har samarbeidet om å lage en programserie om fremmedfrykt på fotballbanen. Det er blitt til en variert serie der vi møter ulike mennesker med minoritetsbakgrunn. Felles for dem alle er deres lidenskap for fotballen.

Programserien er initiert av Intercultural Program Group og handler om fotballentusiaster. Men den handler også om flerkulturelle problemstillinger og rasisme.

Mange unge med minoritetsbakgrunn bruker fotball som en mulighet til å "komme seg fram", noe de også klarer hvis de er flinke nok. Rike europeiske klubber kjøper dyktige spillere med annen etnisk bakgrunn. Men dermed kan også fotballbanen bli en arena for rasisme.

I serien møter vi fotballtalenter fra Finland, Spania, Nederland og Kroatia. Alle har minoritetsbakgrunn og varierende suksess på fotballbanen.

Norges bidrag, "Vålerenga mot rasisme" ble sendt i Migrapolis-flaten i juni.

Co-produksjon fra EBU (2006)
Bidragsytere: Finland, Norge, Spania, Nederland og Kroatia
Kontaktperson i NRK: Anne Ardem, tlf. 23 04 62 28
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no