Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. august 2001 kl 22.00 Dok22: Dok22: I bordellenes skygge

Mellom skyggen og lyset


"I bordellenes skygge", en dokumentar fra Bombays slumkvarter. (Foto: Millennium Film, Finland)
Ungjentene, kvinnene og evnukkene i bordellene på Falklands Road i Bombay lever et tilsynelatende håpløst liv, men etter at NACO (National AIDS Control Organisation) i India for ti år siden startet et prosjekt for å bedre deres livssituasjon, øynes en strime lys i et forstemmende mørke.

Saheli (venn) er navnet på det indiske helsevesenets hjelpeprosjekt for landets 2,4 millioner prostituerte. En saheli har i dag 25 prostituerte å arbeide for. Det betyr at de prostituerte har en som tar dem regelmessig med til helsekontroll og som forsyner dem med kondomer. Det overordnede målet for en saheli er å hindre spredning av AIDS og å gi de prostituerte bedre levevilkår.

Før Saheli kom til, hadde alle forsøk på å hjelpe de prostituerte vært feilslått. I India utgjorde de en underkaste uten muligheter for å få klinisk behandling, og beskyttet sex var så å si ukjent blant dem.

Rundt i Bombays slumkvarter
Det er finske John Webster som har laget kveldens dokumentar, ”I bordellenes skygge”, i samarbeid med blant annet det finske utenriksdepartementet, finsk fjernsyn (YLE) og Europarådet (Sekretariatet for utviklingsspørsmål).

Webster følger Saheli-arbeideren Vinay som kjører rundt i sin varebil i Bombays slumkvarter. Dokumentaren skildrer også det beinharde livet til ungjentene, de eldre kvinnene og evnukkene i to av Bombays bordeller.

Prisvinner
John Webster hadde en lang rekke prisbelønte dokumentarer bak seg før han gikk i gang med ”I bordellenes skygge”. Blant annet ble dokumentaren ”Don’t Tell Daddy” belønnet med Nordvisjonens pris for beste nordiske dokumentar i 1995.

Innkjøpt dokumentar av John Webster
Produsert av Millennium Film, Finland
Originaltittel: Rooms of Shadow and Light
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
”I bordellenes skygge”, en dokumentar fra Bombays slumkvarter. (Foto: Millennium Film, Finland)