Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. juni 2009 kl 19.30 Grønn glede

Balkongkasser til begjær

Mette Stensholt Schau vil utfordre oss til å tenke nytt når det gjelder blomsterkasser.(Foto: Agnete Bjelland Tjøm)
Mette Stensholt Schau vil utfordre oss til å tenke nytt når det gjelder blomsterkasser.(Foto: Agnete Bjelland Tjøm)
Den standardiserte balkongkassen i Norge består av petunia, pelargonia, margeritter og litt lobelia i hjørnene. Må det være sånn? spør Mette Stensholt Schau i Grønn glede.

I kveld skal det bli fokus på spennende balkongkasser og potter i alle varianter. Mette og gartner Tom våger ikke å si et eneste stygt ord om den tradisjonelle kombinasjonen av rødt, hvitt og blått i kassene – men kommer gjerne med noen andre forslag og noen nyheter.

En balkongkasse skal kle både eier og bolig. Har man et romantisk hus med smårutete vinduer er det vakrest med bugnende rosa, rødt og hvitt. Er det stram betong rundt uteplassen og du liker det minimalistiske, så er det kanskje en agave og gress og sølvfargede bladplanter som kler deg og din kasse. - Det er så mye morsomt å velge mellom, sier programleder Mette Stensholt Schau.

Gartner Tom har tatt programlederen med til et hagesenter denne uken og viser gladelig fram alt som kan være med på å gi den rette stilen. Tom liker også at det er planter som dufter i nærheten av uteplassen, men det må ikke være roser og lavendel.

Også på potte- og kassefronten er det kommet mye spennende. Mens det tidligere bare var noen få farger å velge mellom når man skulle ha de lange balkongkassene, så er det nå kommet kasser i knallgult, grønt, brunt og beige. Potter fås i alt fra glassfiber til stål til keramikk og til isopor, som er årets nyhet.

- Fordelen med isoporpottene er at de ikke veier så mye og er lette å frakte opp i leiligheter. Dessuten isolerer isoporen, slik at det er lettere å overvintre planter i pottene, sier gartner Tom Hvål. Isoporen er til og med så sterk at han kan stå på den.

Svært mange prøver seg også på mer sydlandske planter som sitron, trillingblomst og oliven. Men hva gjør man til vinteren? Dette og en del mer er temaene i ukens Grønn glede på NRK1.

Produsert av NRK Østafjells/Ut i naturen
Programleder: Mette Stensholt Schau mette.stensholt.schau@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900