Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. desember 2009 kl 20.45 Harry og Charles

Skjebnemøter

Den karismatiske eventyreren Fritjof Nansen (Hallvard Holmen) blir sendt for å overtale prins Carl om å akseptere tronen i Norge. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Den karismatiske eventyreren Fritjof Nansen (Hallvard Holmen) blir sendt for å overtale prins Carl om å akseptere tronen i Norge. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Prins Carl er på et uformelt kveldsbesøk hos sin venn, den engelske charge d'affaires, Stephen Leech og hans kone Alice. Her tilbyr Fritz Wedel Jarlsberg, den danske prinsen, den norske tronen. Nok et møte blir arrangert – denne gang mellom den karismatiske Fridtjof Nansen og prins Carl og prinsesse Maud. Dette blir et sterkt møte for Nansen og prinsesse Maud.

Prins Carl takker Wedel Jarlsberg for tilbudet, men viser ikke noen stor entusiasme. Han har alltid levd et stille og tilbaketrukket liv. Å bli konge i Norge innebærer et liv i full offentlighet. Etter at Wedel Jarlsberg har gått, diskuterer Carl konsekvensene av tilbudet med Stephen og Alice. De tror begge at nordmennene ville få et flott kongepar om Carl og Maud takket ja, men forstår også Carls innvendinger.

Hjemme i Bredgate har prinsesse Maud og Tulle funnet igjen den gode tonen. Etter som natten går, blir de mer og mer fortrolige og forteller hverandre ting fra oppveksten i henholdsvis England og Danmark. Sherryflasken blir stadig tommere, mens stemningen stiger. Det ender med dans i den elegante salongen, så grammofonen formelig rister.

Sent på natten kommer Carl hjem fra besøket hos Stephen Leech. Der finner han Maud og Tulle sovende i hver sin sofa. De våkner av at han står i døren, og Tulle haster inn til seg selv. Carl forteller en spent Maud hva besøket hos Leech-familien gjaldt. Maud blir i fyr og flamme over tilbudet, hun hater det stive hofflivet i København og mener dette er deres store sjanse til å leve et meningsfylt liv.

I Kristiania går det politiske spillet sin gang. Det er sterke republikanske strømninger i landet og mange ønsker en president. Fridtjof Nansen er nok mannen de fleste har i tankene, men Christian Michelsen har en annen plan. Han skjønner at det er umulig for et lite land som Norge, omkranset av kongedømmer, å bli republikk, - det vil bare sende landet ut i en krig. Han sender i stedet Nansen, Norges mest berømte mann, til København for å gjøre det Wedel Jarlsberg ikke greide: å overtale den usikre Carl. Dette gjør han vel vitende om at Fridtjof Nansen er en svært karismatisk person, og er kjent for å ha stor tiltrekningskraft på kvinner.

Nok en gang er det Stephen og Alice Leech som er vertskap for utsendingen fra Norge. Og møtet mellom Maud og Fridtjof Nansen blir personlig og sterkt. Han er en mann som har utfordret skjebnen og sett døden i øynene. Dette gjør ham, i hennes øyne, svært interessant for en kvinne. Carl føler spenningen mellom Maud og Nansen, og i tillegg til å være usikker, blir han også litt sjalu. Han klarer ikke å ta det endelige valget og søker råd hos sin far, kronprins Frederik. Faren er positiv til kongespørsmålet, men mener Carl må gi seg god tid, ikke ta noen forhastede avgjørelser og, ikke minst, være sikker på at han har det norske folket med seg.

Om serien
Dramaserien "Harry og Charles" er historien om det selvstendige Norges første kongepar. Året er 1905. Norge går ut av unionen med Sverige som et resultat av at kong Oscar II for tredje gang nekter å sanksjonere loven om et eget norsk konsulatvesen. Reaksjonen i Sverige blir voldsom, og det kommer trusler om maktbruk. Et intenst, men stille diplomati utføres i kulissene med statsminister Christian Michelsen som mesterlig regissør. Alt settes inn for å skaffe Norge et kongepar. Kong Oscar II og Bernadottene blir mesterlig utmanøvrert, og Michelsen og hans tilhengere sikter seg inn mot prins Carl av Danmark. Han er gift med britiske kong Edward VIIs datter, Maud. De har en sønn og dermed er arverekken allerede sikret.

Maud og Carl kaller hverandre "Harry" og "Charles". De lever et rolig og relativt udramatisk liv nær det danske hoff, med sin sønn Alexander (2 ½) og med hoffdamen, Tulle. Tulle er en ungdomsvenninne av Carl og de står hverandre meget nær. Så nær at Maud har et ambivalent forhold til sin egen hoffdame. Da utsendingen fra Norge, baron Fritz Wedel Jarlsberg, banker på døren, forandres livene til den vesle familien radikalt.

Dramaserien er en fiktiv historie om et personlig drama, satt innenfor historiske rammer.

Sterkt skuespillergalleri
I rollen som Maud/Harry møter vi Maria Bonnevie, prins Carl/Charles spilles av danske Jakob Cedergren. Han er kinoaktuell med den kritikerroste filmen "Fryktelig lykkelig", som han ble belønnet med den danske Bodilprisen for. På rollelisten finner vi også Laura Bro som spiller hoffdamen Tulle Carstensen. I Norge er hun mest kjent for rollen som Nelly i "Sommer". Videre møter vi Anders Berthelsen, kjent fra "Krøniken", i rollen som ambassadør Stephen Leech. Hallvard Holmen (Fridtjof Nansen), Kai Remlov (Baron Fritz Wedel Jarlsberg) og Ulrikke Døvigen (fru Alice Leech) er også med i dramaserien.

Produsent for serien er Anne Birte Brunvold Tørstad som har hatt ansvaret for flere av de største dramasuksessene fra NRK: "Offhore", "Svarte penger - hvite løgner", "Deadline Torp" og "Kodenavn Hunter". Sjefsfotograf er Lars Vestergaard som blant annet har laget "Rejseholdet", "Nikolai og Julie" og "Ørnen". Marit Moum Aune har regi på dramaet, mens musikken er laget av Nils Petter Molvær.


NRK Drama 2009
Regi: Marit Moum Aune
Manus: Jonas Cornell
Produsent: Anne Birte Brunvold Tørstad
I rollene: Maria Bonnevie (Maud), Jakob Cedergren (prins Carl), Laura Bro (Tulle Carstensen), Anders Berthelsen (Stephen Leech), Kai Remlov (Baron Fritz Wedel Jarlsberg), Hallvard Holmen (Fridtjof Nansen), Randolf Walderhaug (statsminister Christian Michelsen), Ulrikke Døvigen (fru Alice Leech), mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900
info@nrk.no