Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. juli 2011 kl 21.00 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

På en nedlagt flyplass


Familien vi møter i kveld har kjøpt en nedlagt flyplass og gjort den om til både hjem og arbeidsplass.

Flyplassen på Værøy i Lofoten ble bygd på den mest værharde plassen på øya, stikk i strid med alle råd. Fire år senere skjedde ulykken. En vårdag i 1990 ble et Widerøe-fly tatt av et stormkast like etter avgang og slengt på havet. Alle de fem om bord mistet livet og flyplassen ble stengt med øyeblikkelig virkning og ble aldri åpnet igjen.

Elleve år senere var en uflyttet ungdom hjemme på ferie på barndomsøya. På oppslagstavlen på butikken leste Remi Johansen at den gamle flyplassen var til salgs, og en tanke slo ned i han: En flyplass kunne bli et passe eksotisk hjem for en som ville distansere seg fra den vanlige A4-formatet. Han fikk tilslag på tomta og forvandlet den gamle terminalbygningen til både et hjem for seg, et atelier og galleri for moren og en pub for tørste øyboere.

Kvinnen i sitt liv
Fem-seks år etter dette traff Remi kvinnen i sitt liv. Jeanette Johansen flyttet inn med alt pikkpakk og en frisørstol – og vips hadde de både en pub og en frisørsalong. Men drømmen var likevel å produsere sjokolade. I dag er den tidligere ventehallen blitt en stasstue, bunnen av flytårnet en sjokoladefabrikk og i toppen av tårnet finner vi "det stille rom" med utsyn mot midnattssol, nordlys og storhav i storm og stille.

Jeanette liker ikke bare sjokolade, mens også dyr – noe den gamle flyplassen bærer merke av. For ute på tunet vagger fjørkre av ulike slag, om de ikke dukker i andedammen eller tar seg en tur på flystripen. I jordhull og bur holder en stadig voksende kaninflokk hus, og langs veggene mellom tårn og terminal smyger et titalls rasekatter seg fram, på leting etter ly for vestaværet. Velkommen til Værøy!

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentarserie i 7 deler (2010)
Programleder: Oddgeir Bruaset
Prosjektleder NRK: Hallstein Vemøy
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no