Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. juli 2006 kl 20.25 Alf Prøysen: Fra opprørsforfatter til barnetimeonkel

Prøysen blir allemannseie

I tredje del av serien om Alf Prøysen følger vi ham gjennom enorm suksess, og nedturen som følger den. (Foto: Jan Nordby, NRK)
I tredje del av serien om Alf Prøysen følger vi ham gjennom enorm suksess, og nedturen som følger den. (Foto: Jan Nordby, NRK)
Årene fra 1948 til 1959 blir hektiske for Alf Prøysen. "Steinrøysa neri bakken" er den nye slageren, og når julen nærmer seg, spilles "Musevisa" overalt. Visesamlingen "Lillebrors viser" selges i 60 000 eksemplarer. Det hektiske turnélivet tar på, og populariteten fører til prestasjonsangst. Alf Prøysen får problemer med nervene.

Alf blir også far i denne perioden, men selv om han ønsker å være mer hjemme er det vanskelig å si nei til de utallige oppdragene. I 1950 kommer endelig romanen han har jobbet med i flere år, "Trost i taklampa". Den handler om et kontroveriselt tema, flukten fra bygda, og Alf Prøysen forsvarer dem som vender jorda ryggen for å følge drømmene sine. Boka skaper et voldsomt rabalder, og Alf Prøysen trekker seg tilbake. – Boka var ikke så alvorlig ment, uttaler han senere.

Produktive og hektiske år
De ti årene fram til 1959 er produktive for Alf Prøysen. Han er stadig å høre i Barnetimen for de minste, og hver lørdag står en ny lørdagsstubb signert Prøysen på trykk i Arbeiderbladet. "Sønnavindsvalsen", "Julekveldsvise" og "Kjæm du i kvell" er bare noen av utallige platesuksesser, mens "Trost i taklampa" blir teaterforestilling, og senere både film og musikal.

Populariteten avtar
Sverige oppdager etter hvert også Alf Prøysen, og visene hans gjør det svært bra også der. "Tango for to" blir kjent langt utover Norges grenser, men etter utallige topp-plasseringer på Radio Luxembourg, blir plata seremonielt knust under sending. Mange har rett og slett blitt lei av Alf Prøysen.

Om serien
Gjennom fire deler i denne dokumentarserien blir vi bedre kjent med Alf Prøysen, en av Norges største og mest kjære kunstnere gjennom tidene. Serien er basert på arkivmateriale, intervjuer, nye dramatiseringer, Prøysens verker og musikk.

Familie, venner, folk som arbeidet med Prøysen, biografer og samtidige i Ringsaker har blitt intervjuet, og mens skuespillere som Anders Baasmo Christiansen, Lars Erik Holter og Ågot Sendstad leser Prøysens tekster, har jazzpianisten og saksofonisten Helge Lien komponert ny musikk spesielt til serien.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i fire deler (2004)
Produsert av Fabelaktiv AS for NRK
Kommentarer: Terje Strømdahl
Regi: Terje Nilsen
Produsent: Arild Halvorsen, tlf 62 53 58 06/95 10 93 06
Manus: Elin Tinholt og Terje Nilsen
Prosjektleder NRK: Jo Raknes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)