Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. mars 2002 kl 19.45 Herskapelig

Tilbake til 1700-tallet

Maren Juel (1749-1815) var en av flere sterke kvinner som regjerte på Hafslund hovedgård. (Malt av Jens Juel)
Maren Juel (1749-1815) var en av flere sterke kvinner som regjerte på Hafslund hovedgård. (Malt av Jens Juel)
Toppen Bech tar oss med på en historisk reise til 1700-tallet på Hafslund herregård, Sarpsborg, der blant andre skuespillerinnen Maren Juel regjerte i en periode. Hun var i sin tid Norges rikeste enke og bestyrte godset Hafslund med myndig og mild hånd. Hun hadde teft for forretninger, og selv den mektige Bernt Anker bøyde seg i støvet for henne.

Maren Juels sagbruk gikk mens andre sto på grunn av for mye eller for lite vann. Maren Juel hadde heller ikke umedgjørlige arbeidere. Bernt Anker uttalte i sine brev at hun fikk alt til å lønne seg så mye bedre enn andre forretningsfolk.

Foruten å være en dyktig forretningskvinne var Maren også opptatt av litteratur og teater. Hun likte å spille hovedrollen også her, og det ble skrevet roller spesielt for henne.

Tre ekteskap
Marens første ektemann døde i 1786, og seks år senere giftet Maren seg med Ole Christopher Wessel, som var en god støttespiller for henne. Han døde imidlertid etter få år, og Maren ble enke for andre gang.

I 1796 giftet hun seg igjen, og denne gang med den 13 år yngre dansken Marcus Gjøe Rosenkrantz. Selv var hun nå blitt 47. Sammen drev ekteparet forretningene og eiendommene med glans, og Marcus ble amtmann i Smålenens amt og senere også kammerherre. Han fikk flere andre høye embeter, verv og utmerkelser og spilte en rikspolitisk rolle både i 1814 og senere. I 1827 ble han tilbudt stillingen som statsminister, men avslo. Maren Juel døde barnløs i 1815 og etterlot sin enorme formue til ektemannen, broren og et søsterbarn.

Fredet
- Østfold er vårt eneste fylke hvor gårdene ligger tett i tett - og neppe fornærmer jeg noen om jeg utpeker Hafslund hovedgård til den aller mest herskapelige. Her er historisk eleganse på høyeste plan, slikt vi bare tror finnes utenfor Norges grenser, sier Toppen Bech om kveldens besøk.

Hafslund ASA, som i dag eier herregården, satser store beløp på vedlikehold, renovering og drift til glede for både konsern og allmennhet. I dag er hovedgåren et fredet kulturminne.

Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen
Redaktør og programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956

Bilder
1.Maren Juel (1749-1815) var en av flere sterke kvinner som regjerte på Hafslund hovedgård. (Malt av Jens Juel)
2.Riddersalen på Hafslund på nette 140 kvadratmeter. (Foto: Terje Sten Johansen)