Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. november 2007 kl 20.10 Dokumentar: I helvetes forgård

Avhengig av voldsmannen

Kirsten Larsen, voldsrammet familiemor. (Foto: Lars Schou)
Kirsten Larsen, voldsrammet familiemor. (Foto: Lars Schou)
"Voldsramt medafhængig" heter det på dansk – uttrykket viser til en situasjon hvor (f.eks.) moren har brakt en ny mann inn i familien, og han opptrer voldelig. Hun lar det skure og gå, uten å gjøre noe med det. I en dokumentar fra Danmarks Radio møter vi dem som sitter igjen etter at en voldelig situasjon endte i en familietragedie.

Vi møter de hovedimpliserte i en familietragedie med dødelig utfall. I 1991 drepte en ung mann sin stefar med brødkniv. Drapet var den ytterste, desperate konsekvens av mange års vold og trusler mot en mor og hennes to barn.

Barndommens mønster
Kirsten Larsen fra Vest-Jylland vokste opp med en mor som var alkoholiker. Og som slo når hun drakk. Barndommens mønster kom til å prege Kirstens senere parforhold. Hennes første mann var 15 år eldre enn henne og sterkt alkoholisert. Med han fikk hun guttene Kenneth og Richard, før forholdet gikk i stykker.

Helvetes forgård
Noen år senere kom Frank – en stor, flott og velformulert mann – inn i Kirsten og guttenes liv. Allerede fra begynnelsen er forholdet mellom Frank og Kirsten turbulent. Han blir stadig mer fylt av et farlig sinne. Familien er inne i en voldsspiral som utvikler seg over flere år, og det er ufattelig at de sosiale myndighetene ikke griper inn. Som nevnt, ender det i tragedie.

Kirsten Larsen, moren i familien, sier i programmet: "Jeg tror ikke at vanlige mennesker kan forstå det. Hvorfor blir man ved med å gå tilbake til et menneske som gjør en vondt og som gjør ens barn vondt. Jeg tror nærmest man må være psykolog for å kunne forstå det."

I dag holder Kirsten Larsen foredrag om sitt liv, om alkoholisme, volden og dens mekanismer
og om hvordan man kommer ut på den andre siden. Hun har også gitt ut boken "Du ka' sagtens – min historie som voldsramt medafhængig".

Dansk dokumentar (2006)
Originaltittel: DR1 Dokumentaren - Helvedes forgård
Produsert av: DR/Nordvisjonsutveksling
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no